Komora socijalnih pedagoga o smrti maturanta: Djeca takve stvari vide u videoigrama

Ilustracija: Shutterstock

IZ HRVATSKE komore socijalnih pedagoga su u utorak povodom pogibije maturanta u Pragu upozorili na učestalu pojavu rizičnog ponašanja zbog privlačenja pažnje vršnjačkih skupina, a mlade i njihove roditelje pozvali su da više pažnje posvete odabiru sadržaja koji se mladima nude.

U priopćenju podsjećaju kako je mladić stradao prilikom pokušaja izvođenja parkoura, vještine koja se opisuje kroz učinkovitost, brzinu i sigurnost. "Radi se o akrobatskim pokretima kakve vrlo često viđamo u videoigricama, glazbenim spotovima, filmovima u kojima osobe posebno osposobljene i specijalizirane za izvođenje osobito opasnih i teško izvedivih zadataka, preskaču naoko prosječnoj osobi fizički nesavladive prepreke", pojašnjavaju u priopćenju. 

Upozoravaju i kako se u igricama, videospotovima i filmovima mladi često susreću s prizorima smrti i mrtvih tijela čime se vrijednost i krhkost života umanjuju, osobito u videoigricama u kojima prikaz smrti nije konačan - junak igrice ima više života i stoga se stvara iluzija da smrt zapravo i nije konačna.

"Treba razvijati odnos povjerenja"

Adolescentna dob je vrlo osjetljivo životno razdoblje prelaska iz djetinjstva u odraslu dob čija osnovna karakteristika nije samo spolno sazrijevanje. U toj je dobi važnije negoli u bilo kojem drugom razdoblju pripadati grupi vršnjaka. Stoga se mladi ponekad odlučuju na različite oblike rizičnih ponašanja kako bi izborili željeni status.

Upravo zato je važno od najranije dobi kod djece poticati razvijanje sustava vrijednosti, samopoštovanja i empatije kako bi u razdoblju adolescencije dijete bilo otporno u odnosu na različite izazove, poručuju pedagozi.

Na svom putu prema odrasloj dobi i osamostaljenju prirodno je da se adolescenti počinju udaljavati od roditelja i drugih odraslih osoba kako bi zadovoljili visok intenzitet potrebe za neovisnošću i samostalnošću, a za to još nemaju životnog iskustva i mudrosti. Stoga je izuzetno važno pravovremeno izgrađivati bliski odnos povjerenja s djetetom, naglašava Hrvatska komora socijalnih pedagoga izražavajući sućut obitelji tragično stradalog maturanta.

Pročitajte više