Komunisti traže istragu Staljinove smrti: "Otrovali su ga zapadni obavještajci"

Foto: EPA

Stranka Komunisti Rusije zatražila je od sigurnosne službe da ispita jesu li zapadne obavještajne službe umiješane u smrt Josifa Staljina, piše Sky News. Staljin je vladao Sovjetskim Savezom od 1924. do smrti 1953. 

Hemoragijski moždani udar naveden je kao službeni uzrok smrti. Međutim, čini se da aktualni šef komunista Sergej Malinkovič nije zadovoljan službenom verzijom događaja. Potvrdio je kako je zatražio od Savezne sigurnosne službe (FSB) i tužitelja da "provjere moguću umiješanost zapadnih obavještajnih službi u smrt Josifa Visarionoviča Staljina".

Putin hvalio Staljinovo ratno vodstvo

U utorak je obilježena 71. godišnjica Staljinove smrti. "Mnoga svjedočanstva Staljinovih suvremenika govore o mogućem trovanju vođe sovjetskih naroda od strane agenata zapadnog utjecaja", dodao je Malinkovič, prenosi ruska državna novinska agencija RIA Novosti. 

Nije poznato jesu li FSB ili Ured glavnog tužitelja odgovorili na zahtjev za otvaranjem nove istrage. Staljin je imao apsolutnu moć i nadgledao je brzu industrijalizaciju Rusije, ali i smrt milijuna u čistkama, radnim logorima i od gladi.

Predsjednik Vladimir Putin, koji sebe smatra nasljednikom vladara iz prošlosti, ponudio je odmjerenu ocjenu Staljina, hvaleći njegovo ratno vodstvo dok je njegovu domaću politiku osuđivao kao "totalitarnu". Malinkovič se planirao kandidirati na ruskim predsjedničkim izborima koji se održavaju sredinom ožujka, ali mu je Središnja izborna komisija zabranila kandidaturu.

Pročitajte više