Konavoski stočari: Vukovi napadaju naše životinje. Pojedu sve, ostane samo čip

Screenshot: HRT

KONAVOSKI stočari godinama muku muče s napadima vukova, čiji broj stalno raste. Dok neki traže načine kako se obraniti od tih predatora, koji su zaštićeni zakonom, neki su jednostavno odustali od stočarstva.

"U slučaju da nešto ostane, sakrije se prilikom janjenja, ako je u šumi i ako ne možeš naći - ujutro je nema. Sve pojedu, ne ostane komadić vune, čak i vunu pojedu, ostane samo čip", kaže stočar Ivo Vidak za HRT.

Napadaju koze, ovce, goveda...

Da vukovi vrebaju, potvrđuju i fotografije koje su snimili.

Problemi stočara s vukovima počeli su prije 20 godina, a kako se problem do sada nije riješio, dio stočara polako odustaje od proizvodnje.

Miho Kukuljica kaže da su mu vukovi pojeli oko 150 koza i ovaca, 10 goveda i konja i dva psa. Odustao je od uzgoja koza i ovaca, trenutno ima samo nešto goveda i konja.

Kazne za odstrel vuka više od 40 tisuća kuna 

Do prije nekoliko godina bio je dopušten odstrel jednog vuka godišnje u cijeloj županiji. Sada je i ta odredba ukinuta, a kazna za usmrćivanje vuka veća je od 40 tisuća kuna.

"Vuk je zaštićena životinja. Jako je teško organizirati hajke, pogotovo na način na koji su nekada bile. Prije je čak bilo i lakše jer su obradive površine bile veće. Sad su to takve džungle da je jako teško nešto napraviti na lovački način, a i zakon nam to ne dozvoljava", objašnjava Vlaho Mihatović iz Lovačkog društva Konavle.

Stoga se stočari okreću drugačijim rješenjima: Ivo Vidak do sada je kroz konavosko polje razvukao oko 10 kilometara ograde, a nabavio je i posebne pse, kangale.

Procjenjuje se da je u Konavlima više vučjih čopora. Najuporniji stočari stalno traže nove načine čuvanja stoke. Oni ostali jednostavno odustaju od proizvodnje.

Pročitajte više