Kongresom se širi priča da Rusi žele nuklearno oružje u svemiru. Reagirao Kremlj

Foto: Profimedia

ČELNIK obavještajnog odbora američkog Zastupničkog doma jučer je medijima poslao vrlo neodređeno priopćenje u kojem stoji da je to tijelo svim članovima Kongresa dalo informacije o "ozbiljnoj prijetnji za nacionalnu sigurnost", za koju izvori tvrde da je povezana s Rusijom.

Kako javlja Politico, pozivajući se na dva dobro upućena izvora, upozorenje je povezano s ruskim pokušajima da razviju protusatelitsko nuklearno oružje za korištenje u svemiru.

"Amerika je dulje od godinu dana zabrinuta zbog toga"

Iako izvori nisu dali daljnje pojedinosti o tim informacijama, jedan od njih ustvrdio je da je SAD dulje od godinu dana zabrinut zbog potencijalnog ruskog stvaranja i postavljanja protusatelitskog nuklearnog oružja, protiv kojeg se SAD i druge zemlje ne bi mogli adekvatno obraniti.

U priopćenju za javnost, republikanski zastupnik Mike Turner, koji je na čelu obavještajnog odbora Zastupničkog doma, rekao je da je odbor pozvao na deklasifikaciju obavještajnih podataka o toj prijetnji kako bi dužnosnici i zastupnici mogli o tome raspravljati sa saveznicima.

Nije jasno što je Turnera nagnalo da sada izda izjavu budući da su obavještajni podaci bili dostupni čelnicima odbora za obavještajna pitanja Zastupničkog doma i njihovim glavnim suradnicima u sigurnoj sobi Kongresa više od tjedan dana, rekao je jedan od izvora Politica. Obavještajni odbor Senata također je imao pristup tim informacijama, dodao je.

​Članovi obavještajnog odbora Predstavničkog doma jučer su glasali za deklasifikaciju obavještajnih podataka te je sad pristup omogućen svim članovima Senata.

Moguće je da je Turner pokušavao podići uzbunu zbog ruskog napretka u svemiru kako bi naglasio potrebu da zakonodavci odobre dodatnu pomoć Ukrajini. Senat je, podsjetimo, jučer usvojio zakon koji uključuje 60 milijardi dolara pomoći Kijevu. Trenutno je na razmatranju u Zastupničkom domu, gdje su mu vladajući republikanci najavili oštar otpor.

"Uznemirujuće"

Jedan član obavještajnog odbora Predstavničkog doma rekao je da su obavještajni podaci "uznemirujući". Drugi je rekao da je "to ozbiljan problem, ali ne i neposredna kriza". I članovi odbora i ostali izvori upoznati s obavještajnim podacima govorili su za Politico pod uvjetom anonimnosti s obzirom na to da se radi o povjerljivim informacijama.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Joea Bidena Jake Sullivan rekao je da je "iznenađen" što je Turner izašao u javnost s upozorenjem, rekavši novinarima Bijele kuće da je prethodno došao do vodećih ljudi Kongresa kako bi održao povjerljivu raspravu. Sullivan nije potvrdio da je zatraženi sastanak, koji će uključivati Turnera, bio o istoj stvari: "Prepustit ću vama da izvučete zaključke kakve želite", rekao je Sullivan novinarima.

Demokratski zastupnik iz Colorada Jason Crow rekao je u priopćenju kako očekuje da će Bidenova administracija povući pravi poziv i deklasificirati obavještajne podatke. "Oni su to koristili češće i više strateški nego bilo koja druga administracija. I donijet će odluku o tome je li to važno i mudro učiniti u ovom slučaju. To je ozbiljan problem, ali ne i kriza", rekao je.

Stigla reakcija Kremlja: "Zlobna izmišljotina"

Kremlj je danas reagirao na američko upozorenja na nove ruske nuklearne kapacitete u svemiru. Dmitri Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, nazvao je upozorenje "zlobnom izmišljotinom" i trikom kojim se Bijela kuća služi kako bi nagovorila američke zakonodavce da odobre milijarde pomoći Ukrajini.

Peskov je dodao da neće komentirati meritum izvještaja sve dok ga Bijela kuća ne deklasificira, ali je dodao da se radi o očitom pokušaju prisiljavanja Kongresa da odobri još novca za Ukrajinu.

"Očito je što pokušava Bijela kuća. Žele na ovaj ili onaj način nagovoriti Zastupnički dom da odobri zakon o još novca za Ukrajinu, to je sasvim očito", rekao je Peskov, a prenosi ruska režimska novinska agencija TASS.

Uzbuna zbog projektila koji mogu uništiti satelite

Američki dužnosnici podigli su uzbunu posljednjih godina zbog projektila lansiranih s površine Zemlje koji mogu uništiti satelite u orbiti. Godine 2021. Rusija je izvela testiranje protusatelitske rakete na jednom od vlastitih satelita, razbivši ga na više od 1500 krhotina, koje pak mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju drugim objektima u orbiti.

ABC je prethodno izvijestio o pojedinostima o najnovijim obavještajnim podacima koji se odnose posebno na protusatelitsko nuklearno oružje. Postoji niz drugih pitanja koja je Bidenova vlada smatrala zabrinjavajućima u vezi s ruskim aktivnostima u svemiru, uključujući određene događaje s njezinim satelitima i ometanje američkih satelita.

Bidenova administracija je također bila zabrinuta zbog ruske hipersonične krstareće rakete 3M22 Cirkon, koja može letjeti brzinom između 6 i 8 Macha i dizajnirana je za napade na kopnene i pomorske ciljeve. Hipersonični projektil ušao je u službu prošle godine na ruskoj fregati.

Vijesti o ruskom razvijanju vojnih sposobnosti povezanih sa svemirom dolaze u jeku jačanja veza između Moskve i Pjongjanga.

U prosincu je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un obećao lansirati tri vojna špijunska satelita 2024. Tri mjeseca ranije Kim se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u svemirskoj luci Vostočni, najvažnijem ruskom lansirnom centru, kako bi razgovarali o tome kako dvije zemlje mogu surađivati u svemiru.

Pročitajte više