Kontra: Divjak je s fakulteta otjerala profesora zbog seksualne orijentacije

Foto: PIXSELL/Patrik Maček

LEZBIJSKA grupa Kontra reagirala je na najavu imenovanja Blaženke Divjak za ministricu obrazovanja, znanosti i sporta. Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti.

"Ovim putem podsjećamo javnost na sramotno i protuzakonito postupanje Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu u slučaju diskriminacije asistenta Daria Krešića u kojem je Blaženka Divjak sudjelovala kao članica Uprave Fakulteta i prodekanica."

'Sud je potvrdio povredu prava i uznemiravanje'

"Naime, Dario Krešić podnio je 2010.g. Protiv Fakulteta organizacije i informatike tužbu zbog diskriminacije koju je trpio zbog svoje spolne orijentacije. Općinski sud u Varaždinu je u srpnju 2012.g. donio pozitivnu presudu u slučaju diskriminacije na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu te utvrdio:
- povredu prava na jednako postupanje (diskriminaciju) po osnovi spolne orijentacije,
- uznemiravanje Daria Krešića i stvaranje za njega neprijateljskog, ponižavajućeg i uvredljivog radnog okružja po osnovi spolne orijentacije, te je sud konačno
- zabranio Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu poduzimanje radnji kojima bi sprečavao daljnje napredovanje g. Krešića na radnom mjestu", piše u priopćenju Kontre.

Nadalje, Lezbijska grupa Kontra u priopćenju dodaje: "Ovu presudu Općinskog suda u Varaždinu potvrdio je u kolovozu 2013.g. Županijski sud u Varaždinu. Također, Uprava Fakulteta organizacije i informatike je svjesno pokušavala dovesti javnost u zabludu ponavljajući neistine u izjavama za javnost, dok je istovremeno podnosila žalbu na presudu o diskriminaciji koja im je od strane Županijskog suda odbijena, a zatim podnosila i reviziju pravomoćne presude Vrhovnom sudu RH koji je također odbacio reviziju."

Krešić ipak morao napustiti Fakultet organizacije i informatike

"Cijeli slučaj je završio tako da je zbog nastavka prakse diskriminacije, usprkos sudskoj presudi kojom, Dario Krešić bio primoran napustiti Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu. Blaženka Divjak bila je članica Uprave Fakulteta i prodekanica te je time suodgovorna za diskriminaciju Daria Krešića na Fakultetu koja je uključivala njegovo sprečavanje u napredovanju", stoji u priopćenju Kontre.

"Najžešće osuđujemo moguće imenovanje osobe koja je sudjelovala u sramotnom diskriminatornom i protuzakonitom postupanju na mjesto ministrice obrazovanja. Sigurno je da imenovanje ovakve osobe ne može donijeti pozitivne promjene u obrazovnom sustavu ili značiti stvarni zaokret Vlade RH prema stvaranju otvorenog i inkluzivnog društva", zaključuje se u priopćenju Lezbijske grupe Kontre.

Pročitajte više