Kontroverzni Popijač: Onaj tko troši najviše plina plaćat će najskuplju pojedinačnu cijenu

Foto:

ODLUKA Vlade Jadranke Kosor kako će najviša razina cijene plina za povlaštene kupce od 1. rujna do kraja ove godine bit 2,13 kuna po kubičnom metra, ne može se primijeniti na sve potrošače pa bi mnogi mogli umjesto "popusta" ostati kratkih ruku.

Dvije kategorije

Stoga je veliku konfuziju prouzročila obavijest tvrtke Prirodni plin, inače tvrtka kćer Ine, koja je  opskrbljivače plina obavijestila da će se u rujnu plin za povlaštene kupce prodavati po 2,59 kune po m3, što je u suprotnosti s odlukom Vlade od 3. kolovoza. Naime, kako neslužbeno doznajemo iz Ine, ondje su spremni u potpunosti se pridržavati odluke Vlade i mišljenja ministarstva, no i dalje ostaju dvije kategorije industrijskih potrošača i dvije cijene od kojih je jedna znatno viša o 2,13 kuna. 


Naime, odluka  Vlade o najvišoj razini cijene plina za povlaštene kupce nije u cijelosti jasno odredila način na koji će Prirodni plin formirati cijenu opskrbljivačima.  Prije dva dana Ministarstvo je dalo mišljenje na  koji će način Prirodni plin zaračunavati cijenu plina opskrbljivačima za potrebe njihovih krajnjih kupaca koje u konačnici znači da će prirodni plin imati dvije cijene plina za opskrbljivače.

Troše više pa će plaćati više

Tako se cijena od 2,13 kn/m3 uvećana za troškove skladištenja zaračunava opskrbljivačima za one kupce plina koji su gospodarski subjekti koji obavljaju proizvodne djelatnosti, a imaju godišnju potrošnju manju od 100 milijuna m3m, te za one kupce plina koji troše plin za proizvodnju toplinske energije.

U drugoj su kategoriji svi oni koji ne upadaju u prvu odnosno troše više od 100 milijuna m3m plaćali bi cijenu od 2,59kn/m3.

Pročitajte više