koordinacija školskih sindikata priključit će se štrajku 5. listopada

Koordinacija školskih sindikata, koja okuplja tri manja sindikata s ukupno 8.000 članova, priključit će se štrajku koji su za 5. listopada, na Dan učitelja, najavili većinski sindikati obrazovanja i znanosti, no s vlastitim zahtjevima.

Sudjelovat ćemo u štrajku, ali tražimo selektivno povećanje plaća samo osnovnom i srednjem školstvu, najavio je predsjednik Hrvatskog školskog sindikata Preporod Vinko Filipović na konferenciji za novinare.

Zaposlenima u osnovnim i srednjim školama trebalo bi povećati plaće za 10 posto od 1. siječnja iduće godine te još za 10 posto od 1. siječnja 2006., a od početka 2007. selektivno povećati koeficijente od pet do 40 posto temeljem godina staža.

Ispunjenje toga zahtjeva ukupno bi stajalo 500 milijuna kuna godišnje, što je znantno lakše ostvarivo od zahtjeva triju većinskih sindikata za linearnim povećanjem osnovice od 11,7 posto, što bi državu stajalo dvije milijarde kuna godišnje, rekao je Filipović.

Osim toga linearnim povećanjem plaća svima u obrazovanju i znanosti ne rješava se problem zaostajanja plaća zaposlenih u školstvu za ostalim korisnicima proračuna, naglasio je.

Sindikalci su tu tvrdnju potkrijepili podacima da prosječna plaća u državi iznosi 4.226 kuna, u srednjim školama 4.137 kuna, a u osnovnom školstvu 3.955 kuna.

Osim toga, zastupljenost više i visoke stručne spreme u javnim i državnim službama kreće se između 31 i 43 posto, a u osnovnim i srednjim školama iznosi 76 posto, rečeno je na konferenciji.

U obrazovanju i znanosti zaposleno je oko 73.000 osoba, a tri većinska sindikata okupljaju oko 45.000 članova.

(Hina) xmd ymd

Pročitajte više