Koradi oduzeta odlikovanja

IVANU KORADI oduzeta su odlikovanja koja je dobio za sudjelovanje i zasluge tijekom Domovinskog rata. Odluka je na snagu stupila jučer, danom objave u Narodnim novinama, a još 16. travnja potpisao ju je hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić.

Na temelju postupanja protivno pravnom poretku i moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj, Ivanu (Ivanovom) Koradi oduzimaju se sljedeća odlikovanja: Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, Red hrvatskog trolista, Red hrvatskog pletera i Spomenica domovinske zahvalnosti, stoji u Narodnim novinama.

Da će Koradi biti oduzeta odlikovanja Mesić je najavio početkom mjeseca, ubrzo nakon što je postalo jasno da je odmetnuti general počinitelj pet ubojstava u kojima je likvidirao 15-godišnjeg dječaka Gorana Hudića i 32-godišnjeg policajca Marija Kusanića.

Osim njih Korade je ubio 62-godišnju Ciliku Hudić, 63-godišnjeg Franju Kosa i 36-godišnjeg Davora Petriša.

Koradin odmetnički pohod počeo je u noći s 25. na 26. ožujka kada je u klijeti Petriševe vikendice u Vitešincu ubio 36-godišnjeg Davora Petriša, svog ratnog suborca i dugogodišnjeg prijatelja. Iduće noći u njenoj obiteljskoj kući ubio je Ciliku Hudić i njenog unuka, nakon čega je pokušao ubiti Vladu Knoka. Pri tom je usmrtio i Franju Kosa.

Sa Cilikom Hudić i Franjom Kosem se navodno sukobio još prije nekoliko godina, a čini se kako je nakon ubojstva Petriša nesporazume sa susjedima odlučio krvavo okončati. Vjeruje se da su Goran Hudić i Vlado Knon postali mete zbog toga jer su svjedočili ubojstvima Cilike Hudić odnosno Franje Kosa.

Policajac Mario Kusanić preminuo je nakon teškog ranjavanja. Smrtno ga je ustrijelio Korade koji je na policajce počeo pucati iz automatskog oružja nakon što su 3. travnja okružili jednu vikendicu u kojoj se bjegunac-ubojica skrivao.

Korade je nakon toga živio još nekoliko minuta tijekom kojih je odlučio prestati bježati pred policijom,  ali i pružati otpor. Presudio si je sam ubivši se najvjerojatnije iz pištolja kojeg svojedobno je dobio kao poklon za ratne zasluge.

I.K.
Foto: AFP

Pročitajte više