Korean Air povukao iz prodaje liniju za Zagreb za cijelu sljedeću godinu

Screenshot: Croatian Avioation

NAJVEĆI južnokorejski avioprijevoznik, Korean Air, napravio je određene operativne promjene za ljetni red letenja sljedeće godine. Između ostalog, kompanija je zatvorila prodaju na liniji između Seula i Zagreba za cijelu 2022. godinu, piše Croatian Aviation.

Najveći južnokorejski avioprijevoznik očito se sljedećeg ljeta neće vratiti u zagrebačku zračnu luku. Kompanija je do prije nekoliko dana nudila aviokarte na direktnim letovima između Zagreba i Seula za ljetni red letenja 2022. godine, no prodaja je sada obustavljena.

Linija pokrenuta 2012.

Poznati korejski avioprijevoznik pokrenuo je charter liniju između Seula i Zagreba još u travnju 2012. godine. Hrvatska je od te godine postala pravi hit među južnokorejskim turistima koji su od tada, iz godine u godinu u našu zemlju dolazili u sve većem broju. Na charter liniji uglavnom su prometovali zrakoplovi tipa B777-200ER i A330-200, a u nekoliko navrata na liniji je prometovao i najveći tip zrakoplova iz flote ove aviokompanije u to vrijeme, Boeing B747-400. Charter linija bila je u prometu sve do uspostavljanja redovne linije, do početka rujna 2018. godine.

Kompanija je 1. rujna 2018. godine pokrenula redovnu liniju između Seula i Zagreba s tri leta tjedno; utorkom, četvrtkom i subotom zrakoplovima tipa A330-200 koji u floti ovog prijevoznika imaju kapacitet od 218 putnika. U prva dva mjeseca linija Seul - Zagreb bila je jedna od top 3 linije u cijeloj mreži Korean Aira, u zimskom je redu letenja prometovala preko Zuricha, a već u ljeto 2019. godine na liniji su prometovali i zrakoplovi većeg kapaciteta, B787-9, te je u rujnu dodan i četvrti let tjedno, svakog petka.

U zimi 2019. obustavljena linija

Zbog niske potražnje u zimskim mjesecima, Korean Air je u prosincu 2019. godine obustavio liniju te najavio svoj povratak u Zagreb za ožujak 2020. što se nije dogodilo zbog izbijanja globalne pandemije.

Prvotno je kompanija planirala obnoviti promet na liniji između Seula i Zagreba u ljeto 2020. godine no s obzirom na restriktivne mjere i nisku potražnju to nije bilo moguće, baš kao ni ove ljetne sezone.

Korean Air je zatim pustio karte u prodaju na ovoj liniji za sljedeću ljetnu sezonu, no kompanija je procijenila kako korejski turisti neće tako skoro ponovno putovati u Europu te je iz prodaje povukla liniju Seul - Zagreb - Seul za cijelu 2022. godinu.

Uz Zagreb, u prodaji trenutno nema ni drugih linija prema europskim metropolama, kao npr. prema Pragu, Milanu, Budimpešti, Rimu, Zurichu, Madridu, Barceloni, Rimu, Istanbulu, Beču.

Ovaj poznati avioprijevoznik danas ima tek četiri aktivne redovne linije prema Europi:

  •     Pariz (CDG), tri puta tjedno,
  •     London (LHR), tri puta tjedno,
  •     Amsterdam (AMS), dva puta tjedno,
  •     Frankfurt (FRA), dva puta tjedno.

Hoće li se Korean Air vratiti u Zagreb sljedećeg ljeta?

Šanse za ponovnom uspostavom redovne linije ovog avioprijevoznika su male. Ono što je svakako moguće jest uvođenje redovne charter linije prema dva odredišta u Hrvatskoj - Zagrebu i Dubrovniku, no to prije svega ovisi o interesu korejskih državljana i tour operatorima koji zakupljuju i organiziraju takve charter letove.

T’way Air umjesto Korean Aira?

Južnokorejski niskotarifni avioprijevoznik, T’way Air, još je prošle godine najavio uvođenje širokotrupnih zrakoplova tipa A330-300 u svoju flotu, te pokretanje long-haul operacija.

Kompanija je zbog krize više puta odgađala preuzimanje zrakoplova, a prema posljednjem planu to će se dogoditi na početku sljedeće godine. U svom priopćenju za medije, kompanija je najavila uvođenje redovnih linija prema Australiji, SAD-u, Singapuru i Hrvatskoj. T’way Air je od MOLIT-a (Ministarstvo zemljišta, infrastrukture i prometa Južne Koreje) dobio dozvolu za uspostavu linije prema Hrvatskoj u 2021. godini, no to se nije dogodilo.

Preostaje za vidjeti hoće li ovaj niskotarifni avioprijevoznik u sljedećim mjesecima najaviti redovnu liniju između Seula i Hrvatske, pri čemu postoji mogućnost uvođenja linije prema Dubrovniku, a ne prema Zagrebu, piše Croatian Aviation.

Hrvatska trenutno nema najavljenih linija prema odnosno iz Južne Koreje za sljedeću godinu, no ipak valja istaknuti da postoji nekoliko mogućnosti za ljetnu sezonu 2022. godine.

Pročitajte više