Korisnici Firefoxa i Google Chromea dobit će programe za zaštitu privatnosti

POPULARNI programi za surfanje internetom Firefox i Google Chrome razvijaju software koji će korisnicima omogućiti da zabrane oglašivačima da prikupljaju informacije o njima, javlja AP.

Program kojeg razvija Mozilla za sada nosi ime "Do Not Track", otkrio je Alex Fowler iz Firefoxa i kazao da će ovaj alat biti samo prvi u nizu koraka koje Mozilla planira poduzeti da zaštiti privatnost svojih korisnika. No, Fowler nije mogao kazati kada će program postati dostupan javnosti.

Korisnici Google Chromea, pak, već sada mogu "skinuti" dodatak za Googleov internetski pretraživač koji će im omogućiti da blokiraju personalizirane oglase. No, dodatak za Googleov pretraživač zapravo i nije od neke velike koristi, s obzirom da se mogu blokirati samo oglašivači koji korisnicima interneta ionako nude opciju da ih se izostavi iz personaliziranih kampanja.

Prema informacijama koje dolaze iz Microsofta, sličnu opciju za blokiranje personaliziranih oglasa i očuvanje privatnosti trebala bi imati i iduća verzija Internet Explorera. No, na Exploreru će ljudi sami morati odabrati stranice koje žele blokirati, dok bi Mozillin program to trebao raditi automatski.

Pročitajte više