Korona na hematologiji na Rebru, umrla tri pacijenta. Šef odjela: Situacija je mirna

Foto: N1

U ZAVODU za hematologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb došlo je do zaraze bolesnika covidom-19, potvrđeno je danas iz KBC-a Zagreb.

Igor Aurer, šef Zavoda za hematologiju, gostovao je u Dnevniku N1 gdje je pojasnio situaciju:

"Proboj virusa se, nažalost, stalno događa. Prošli tjedan nakon nekoliko bolesnika koji su inicijalno bili negativni, hospitalizirani kod nas, pojavili su im se simptomi. Ponovili smo testove, testirali sve i našli 15 pozitivnih bolesnika. Kako je do toga došlo, čini se da na početku infekcije nismo bili u mogućnosti detektirati virus. Bolesnici s takvim imunološkim sustavom imaju drugačiju sliku i ako prođe 10 ili 14 dana trajanja, ako budu inicijalno negativni, nerijetko opet aktiviraju virus i razbole se", rekao je.

Tri bolesnika su preminula.

"Troje bolesnika je, nažalost, umrlo. Radilo se o troje bolesnika kod kojih se takav ishod očekivao i prije bolesti, pa se čini da su umrli s covidom, a ne od covid-infekcije. Kod bolesnika s hematološkim bolestima infekcija je dugotrajnija. Većina je zbrinuta kod nas u bolnici", dodao je.

Trenutna situacija u Zavodu je mirna, dodaje Aurer.

"Spriječili smo prijenos s bolesnika na bolesnika. Sve smo sobe pretvorili u jednokrevetne pa radimo s manjim kapacitetom. To bi moglo otežati u budućnosti, ali stvari zasad funkcioniraju."

Pročitajte više