KORONAKRIZA

Preko 200 radnika Crosca dobit će otkaz, Štern: To je početak kraja Crosca

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

VIŠE od 200 radnika Crosca, Inine servisne kompanije za rad na naftnim bušotinama, uskoro će dobiti otkaz. Informacija je to o kojoj se već dulje vrijeme govori u javnosti i poslovnim krugovima, a koju su nam danas potvrdili i u Ini.

Kao razlog skorog smanjenja broja zaposlenih u Croscu u Ini navode vrtoglavi pad cijena nafte u ovoj godini i koronakrizu. Pandemija koronavirusa dovela je, objašnjavaju u Ini, do znatnog pada potražnje za naftnim derivatima, koja je u vrijeme karantene pala i do 50 posto. U takvim uvjetima kompanija je, naglašavaju, morala poduzeti brojne mjere za stabilizaciju poslovanja, što uključuje i restrukturiranje Crosca.

Koronakriza je Inu jako pogodila, dok Crosco u travnju danima nije ni radio

"Ova je kriza globalnog karaktera i pogodila je sve naftne i plinske kompanije koje su uvelike reagirale na isti način, odnosno troškove i ulaganja su prilagodile situaciji na tržištu. To se posebice odrazilo na servisne kompanije jer, zbog niske cijene nafte i plina, ne ugovaraju se novi poslovi, obujam održavanja je sveden na nužni minimum te dolazi do znatnih problema s naplatom potraživanja. Ista situacija zadesila je i servisnu kompaniju Ina Grupe - Crosco, koja je primorana zaduživati se kako bi pokrila troškove poslovanja, dok istovremeno nema prihoda ili je iznimno nizak", poručili su u Ini u odgovoru na upit Indexa.

Napominju i kako je Crosco u travnju - dakle, u vrijeme lockdowna -  prvi put u povijesti zabilježio nekoliko dana s nula radnih sati. Ističu i da je gotovo 90 posto radnika Crosca oslobođeno obveze rada uz pravo na naknadu plaće, što znači da se, pojednostavljeno rečeno, nalazi „na čekanju“. Istodobno, prihodi kompanije višestruko su niži od troškova. Zato su, ocjenjuju u Ini, nužne ozbiljne mjere za osiguranje financijske stabilnosti Crosca. Dio tih mjera odnosi se i na rezanje broja zaposlenih, kojih je u Croscu nešto manje od tisuću.

Optimalan broj zaposlenih u Croscu je 750

"Organizacijske promjene imat će za posljedicu ukidanje određenog broja radnih mjesta ili smanjenje izvršitelja na pojedinim radnim mjestima. Očekivano restrukturiranje obuhvatit će nešto više od 200 stalnih zaposlenika Crosca, dok će konačna brojka biti poznata nakon što se razmotre sve potencijalne mjere otklanjanja potrebe za otkazivanjem“, ističu u Ini.
Napominju i da će radnicima koji će napustiti kompaniju, sukladno odredbama kolektivnog ugovora, biti osigurana „značajno veća prava od onih propisanih Zakonom o radu". To se prije svega odnosi na otpremnine, koje će biti višestruko veće od onih koje su propisane zakonom. 

Prema neslužbenim informacijama, pregovori o smanjenju broja zaposlenih u Croscu još uvijek se vode. Sami otkazi mogu se očekivati početkom jeseni. Plan restrukturiranja Crosca, pojašnjava naš izvor, predviđa da bi Crosco trebao imati do 750 zaposlenika. Drugim riječima, bez posla bi u Croscu trebao ostati otprilike svaki četvrti radnik. 

Davor Štern: Ovo je početak kraja Crosca

"Cilj ovih operativnih i financijskih mjera je stvaranje preduvjeta za održivo poslovanje u krizi te očuvanje najvećeg mogućeg broja radnih mjesta. Nema govora o zatvaranju kompanije, već Crosco ima budućnost u okviru Ina Grupe nakon što svoje poslovanje prilagodi trenutačnoj situaciji na tržištu", zaključuju u Ini.

"To je početak kraja Crosca", prokomentirao je za Index Davor Štern, stručnjak za energetiku i dugogodišnji čelni čovjek Ine.


Rezanjem broja zaposlenih u Croscu Ina ostaje, ocjenjuje Štern, bez svoje tehnološke osnove u istraživanju i proizvodnji, čime se njena djelatnost svodi na rafineriju nafte u Rijeci i maloprodajnu mrežu. Napominje i kako Mol u svojoj strategiji gotovo da i ne spominje istraživanje nafte.

"Crosco je u svakoj naftnoj kompaniji bitna karika, bez njega nema vertikalno integrirane naftne kompanije", zaključuje Štern. 

Pročitajte više