Kosor nakon reza u državnoj upravi odustala i od ukidanja općina, gradova i županija

NAJAVA premijerke Jadranke Kosor iz srpnja ove godine kako će se raditi na smanjenju državnog aparata pa i racionalizacijom na području lokalne uprave i samoupravedanas je i službeno otišla u ropotarnicu političkih obećanja. Da je tome zaista tako potvrdio je danas i ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta. Štoviše nakon što je prije tjedan dana Kosor i javno odustala od velikih rezova u državnoj potrošnji uz amen Ekonomskog vijeća, potvrdile su se priče kako se zahvaljujući "haraču" i većem PDV-u proračun sasvim dobro puni pa i neke velike potrebe za radikalnim rezovima i štednjom.

Nema govora o ukidanju

"Za sada nema govora o ukidanju pojedenih gradova, općina i županija i to sve dok traje mandat načelnicima i županima koji je počeo ove godine", naglasio je Kalmeta nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Podsjetimo, premijerka Kosor govoreći o tome hoće li se smanjivati broj općina, gradova i županija u Hrvatskoj, ovog l naglasila je kako bi se do jeseni trebali napraviti izračuni što bi to značilo i na koji bi se to način moglo ostvariti. Prema preliminarnim rezultatima istraživanja kalkuliralo se da bi decentralizacija podrazumijevala 35 gradova i većinu od 21 županije, a tu je i stotinjak "nerentabilnih" općina.

Nitko nije za rez

Kosor je više puta ponavljala ideju svoje Vlade o smanjenju broja lokalne uprave i samouprave, a čak je formirano i novo ministarstvo uprave pod ministrom Davorinom Mlakarom koje je trebalo raditi na tome kao i na racionalizaciji u vezi državnih agencija, zavoda i ureda.

"U Hrvatskoj ne postoji ni jedna politička opcija koja je spremna za takav rez", rekao je danas oštro Đuro Popijač iz Hrvatske udruge poslodavaca da bi ga Kalmeta "smirio" riječima kako treba pričekati kraj mandata.

Valja naglasiti kako je već prije premijerka Kosor odustala od prevelikog reza u državnoj potrošnji. Naime, dobila je pokriće famoznog Ekonomskog vijeća kojeg je formirao pobjegli premijer Ivo Sanader koji kaže da ukupni rashodi proračuna opće države za 2010. godinu moraju ostati najviše u visini rashoda tekuće 2009. godine.

Malo manevarskog prostora?

"Ostaje nam vrlo malo prostora za manevarske zahvate jer je preko 87 posto proračuna zadano jer u to ulaze i plaće, mirovine i socijalna prava. To svakako trebamo ispoštovati", naglasila je tada Kosor.

Kalmeta je danas naglasio kako će država uštedjeti tek oko 1.2 milijardi kuna. Tako će se uštedjeti 900 milijuna kuna za subvencije kao i 300 milijuna kuna na materijalnim troškovima.

Pročitajte više