Kosor porezom na bogate naljutio poslodavce: To je demagogija i licemjerstvo

HRVATSKA udruga poslodavaca danas je jučerašnju inicijativu predsjednika HSLS-a Darinka Kosora da se uvede četvrta stopa poreza na dohodak od 50 posto, koju je nazvao porezom na bogate, nazvala "najobičnijom političkom demagogijom i licemjerstvom".

Iz udruge tvrde kako iz toga prijedloga izvire prilično neznanje te upozoravaju Darinka Kosora na tri stvari. Prva je da porez na dohodak nije porez na plaće. Druga je da su plaće samo jedan od dohodaka, a treća da plaća "zasigurno nije izvor bogatstva, a što iz inicijative HSLS-a proizlazi". HUP smatra kako se u prijedlogu skrivaju neke opasnosti kojih predlagatelj nije bio svjestan.

"HSLS preporučuje bavljenje burzovnim špekulacijama"

"Prva se opasnost skriva u opasnoj poruci: u ovoj se zemlji ne isplati školovati i težiti većim obrazovnim postignućima, pa time i povećanju osobnog i općeg društvenog i intelektualnog kapitala. U našoj je zemlji, barem prema inicijativi HSLS-a, puno preporučljivije bavljenje burzovnim špekulacijama jer su one ionako neoporezive. Jednako tako ova je inicijativa odličan poticaj za razvoj sive ekonomije", stoji u priopćenju HUP-a.

U toj udruzi od HSLS-a, koji bi po njima trebao biti usmjeren na poticanje slobodnog poduzetništva, očekuju prijedlog "osmišljene i sustavne porezne reforme koja uključuje i porez na bogatstvo" te inicijativu u kojoj bi svi trebali plaćati poreze prema ekonomskoj snazi.

"Kosorova inicijativa zamagljuje realnost"

"Pritom je zasigurno i čelništvu HSLS-a jasno da plaća nije jedini element ekonomske snage. S tim u vezi Hrvatska udruga poslodavaca očekuje vrlo skore inicijative HSLS-a kojim bi se teret krize istinski ravnomjernije rasporedio", pišu iz HUP-a te zaključuju kako Kosorova inicijativa to ne postiže, nego politički zamagljuje realnost.

Pročitajte više