Kosor: SAD nam je dao punu potporu završetku pregovora s EU

PREMIJERKA Jadranka Kosor sinoć se u Banskim dvorima sastala sa Stephenom Rappom, američkim veleposlanikom za pitanja ratnih zločina. Nakon sastanka, Kosor je okupljenim novinarima rekla da je od veleposlanika "Hrvatska dobila punu potporu za završetak pregovora, a to je svakako vezano i uz otvaranje Poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava)".

Premijerka je naglasila kako je pred veleposlanikom Rappom naglasila punu hrvatsku suradnju s Haškim sudom. "Ono što smo pronašli predali smo, ali za one dokumente koji nisu pronađeni mi smo vrlo jasno ustanovili, i o tome izvijestili i tužitelja, odnosno sud, kad su napravljeni i kod koga su završili. To je ono što smo mi i trebali učiniti", rekla je premijerka o spornim topničkim dnevnicima koje potražuje glavni haški tužitelj Serge Brammertz.

Premijerka je dodala kako će Hrvatska nastaviti s punom suradnjom s Haškim sudom te da na toj suradnji radi specijalizirana skupina u kojoj je 60 stručnjaka s više područja.

Na kraju, Kosor je navela kako vjeruje da će Hrvatska do ljeta otvoriti i Poglavlje 23 te da će ono do kraja godine biti i zatvoreno.

Pročitajte više