Kosor: Smjena uprave HAC-a je u Kalmetinim rukama

"TAJ JE posao u nadležnosti resornoga ministarstva, a Vlada će poduprijeti sve što može dovesti do uređenja poslovanja na svim razinama javnih poduzeća i svih onih koji na bilo koji način doprinose uvjetima života i standardu građana", naglasila je danas premijerka Jadranka Kosor odgovarajući na novinarsko pitanje koliko je izgledna još ovog tjedna smjena cjelokupne uprave HAC-a.

> Vlada smjenjuje Upravu HAC-a?

Podsjetimo, Index je prvi objavio kako bi Vlada Jadranke Kosor nakon smjene Uprave HEP-a još ovog tjedna trebala smijeniti Upravu HAC-a! Štoviše dio javnosti je uvjeren kako smjena neće proći tek tako, te da se s obzirom na niz afera oko HAC-a mogle očekivati i kaznene prijave.

"Što se tiče projekata infrastrukture, vjerojatno će se morati donijeti neke teške odluke, a sasvim sigurno će se neki projekti prolongirati, a od nekih će se morati odustati", nadovezala se danas Kosor govoreći o ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete.

Kalmeta nije opovrgnuo smjene

"Ne štitim nikoga, naprotiv! No, nećemo smjenjivati ljude bez dokaza. Neka SDP najprije počisti pred svojim vratima. Sjećamo se mi dobro što su sve radili dok su bili na vlasti", poručio je ministar Kalmeta u jednom dnevnom listu napise na Indexu o smjenama u HAC-u dodajući da su i do sada smjenjivali šefove i članove uprava javnih poduzeća za koje se dokazalo da su krivi.

"No, nećemo smjenjivati ljude ako im se prethodno ne dokaže da su upleteni u kriminal", rekao je Kalmeta koji ipak nije opovrgnuo informacije u smjenama u HAC-u.

Također ministar Kalmeta nakon napisa na Indexu, koji je prvi objavljivao niz afera u HAC-u koje teško optužuju Upravu, imao je potrebu pojaviti se i u središnjem dnevniku HRT-a. Ondje je ponovio kako se još uvijek čekaju dokazi o krivici, dodajući kako je  zatražio izvješća od unutarnje kontrole, revizije, kao i  unutar svog ministarstva što se sve događalo u HAC-u.

"Otkrili smo nepravilnosti u HŽ-u, pa ćemo otkriti eventualne nepravilnosti i u HAC-u",rekao je Kalmeta koji nije opovrgnuo napise Indexa o smjeni uprave HAC-a.

Rohatinski pesimist, Kosor umjereni optimist


Premijerka Kosor danas je bila u središtu Zagreba, točnije na obilježavanju Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima na zagrebačkom Cvjetnom trgu, a okupljene novinare zanimao je i komentar na izjave guvernera HNB-a Željka Rohatinskog. Naime, prvi čovjek HNB-a uputio je niz kritika vezan uz još jednu odgodu štednje državnog aparata te upozorio na posljedice takve odluke.

"Meni treba vremena", rekla je Kosor dodajući da trenutno radi iznimno štedljivom proračunu te da je za razliku pesimiste Rohatinskog kada je riječ o izlasku iz krize, ona umjereni optimist.

Pročitajte više