Kosor: Studiranje bi se trebalo naplaćivati linearno, najbogatiji plaćaju najviše



"ZAGREBAČKA katedralna škola imala je pravilo, a to je da se od najsiromašnijih studenata ne uzima novac, odnosno da se plaća po imovinskom stanju. Bio je to linearni sustav naplaćivanja školarine. Od bogatih se naplaćivalo od siromašnih nije. Tako treba biti i danas", rekla je premijerka Jadranka Kosor koje je jutros boravila na otvaranju znanstvenog međunarodnog skupa o blaženom Augustinu Kažotiću u Nadbiskupskom pastoralnom institutu u Zagrebu. Naglasila je i da su daroviti i talentirani imali prednost tijekom školovanja.

Zna li Fuchs za novi smjer?

Podsjetimo kako se HDZ reklamira kao stranka koja promiče da bi svi redovni studenti u Hrvatskoj trebali studirati besplatno, no ministar prosvjete Radovan Fuchs još uvijek nije donio zakon koji bi podupro "model besplatnog obrazovanja". Prema trenutačnom zakonu Vlada je donijela odluku da studenti prve godine studiraju besplatno, odnosno na teret proračuna, dok se naplaćuje školovanje ostalih godina, bez obzira na uspjeh studenata.

Premijerka kaže kako je Hrvatska socijalna država i država socijalne pravde, što piše i u Ustavu te da je blaženi Augustin Kažotić bio promicatelj i zaštitnik prava obespravljenih članova društva.

Inače, Augustin Kažotić rođen je oko godine 1260. u Trogiru, a kao dominikanac studirao je u Parizu, na Sorbonni 1287. Godine 1303. imenovan je zagrebačkim biskupom, a utemeljio je katedralnu školu i knjižnicu.

Pročitajte više