Kosorica lupa šakom o stol: Svoj gospodarski program ću provesti bez obzira na sve!

"MOJ PROGRAM mjera za gospodarski oporavak pripremao se od prosinca. Ali nije se nikako mogao ranije početi primjenjivati jer sam morala dubinski snimiti sve probleme. Tek sada sam čvrsto uzela uzde u ruke i mogu reći da konj ide u pravom smjeru", rekla je Jadranka Kosor u dramatičnom govoru na WinDaysima u Rovinju.

Skuplja struja i plin

"Ove mjere su radikalni zaokret i moraju se početi provoditi iste sekunde da bi nam sutra bilo bolje. Preuzimam golemu odgovornost ovim programom, ovo su moje mjere i provest ću ih s potporom ili bez nje. Radi se o mjerama koje je trebalo uvesti prije dvije, četiri, deset ili čak 15 godina. I sama sam sjedila u vladama, ali ipak to govorim bez kompleksa jer to netko mora javno reći", poručila je Kosor i najavila nekoliko drastičnih poskupljenja koje će građani uskoro osjetiti na svom novčaniku.

Prije svega, poskupljenje struje i plina. "U drugoj polovici godine struja će drastično poskupjeti. Da smo u zadnje dvije ili tri godine podizali cijenu struje za dva ili tri posto, ne bismo danas bili u ovakvoj situaciji. Sada više nemamo izbora, ali poduzet ćemo mjere za zaštitu socijalno najosjetljivijih", kaže Kosor.

Kako prikupiti 17 milijardi kuna?

Veliki će problem biti, tvrdi premijerka, prikupiti potrebnu količinu sredstava za isplatu mirovina. "Iz doprinosa se prikupi oko 20 milijardi kuna. Mi moramo pronaći način da namaknemo još 17, 18 milijardi kuna. Ovaj program je zaokret prema stvarnom životu, moramo mijenjati navike prema poslu i prema vlastitoj odgovornosti", kazala je Kosor.

Obećala je da će svaka sjednica Vlade odsada započinjati analizom svega što je učinjeno u pojedinim dijelovima programa za gospodarski oporavak. Jednom mjesečno će se, pak, raditi kompletne revizije svega što je učinjeno. Komentirala je i današnju odluku Vlade da smijeni direktora Petrokemije: "U javnim i državnim tvrtkama nema novca za isplatu božićnica, regresa i dara djeci. Taj novac se mora izdvojiti za poticaje za zapošljavanje i naknade za socijalno ugrožene". 

Pročitajte više