Kosorica: Ova Vlada se drži zakona kao pijan plota

"SUKLADNO Zakonu o zaštiti osobnih podataka, svi koji daju svoje podatke i matične brojeve de facto pristaju da se oni u određenu svrhu i koriste, a to se tiče i ovoga konkretnog slučaja", kazao je sinoć u Dnevniku 3 ministar Uprave Davorin Mlakar pokušavajući javnosti objasniti zašto je na stranicama Vlade objavio 19 stranica potpisnika referenduma o izmjenama Zakon o radu ustvrdivši kako se to ne kosi sa zakonom.

> Vlada Jadranke Kosor krši zakon: Objavili imena potpisnika referenduma o ZOR-u!

Mlakar se izvlačio kako su samo htjeli navesti što je bilo nepravilno u prikupljenim potpisima pa su to, kazao je, ilustrirali pojedinim izvadcima iz popisa. "Baš zato da ne bismo narušili privatnost ili osobne podatke građana, mi smo dio matičnih brojeva po kojima bi se te ljude moglo identificirati, prekrili crnim", nemušto je objašnjavao Mlakar koji je ovim potezom pokopao sve Vladine razloge koje su navodili protiv objave registra branitelja. No, i za to je smišljen razlog. Kako nam je protumačio Mlakar, "lista potpisnika nije službena evidencija, poput registra branitelja, već evidencija koja je nastala ad hoc, kao potreba prikupljanja mišljenja građana o ideji raspisivanja referenduma".

Vlada je našla svojih 400.000 razloga da se odbaci prijedlog za referendum o izmjenama ZOR-a. Mlakar tako tvrdi kako skripte s potpisima nisu bile propisno uvezane i da je svaka ostavljala mogućnost da se i nakon roka dodaju listovi i birači koji nisu na vrijeme potpisali peticiju. Ozren Matijašević odgovorio mu je kako nitko ne može poreći rijeke ljudi diljem Hrvatske koje su se okupljale na mjestima gdje su se sakupljali potpisi građana. Dodao je i kako će sindikati, bez obzira na "vladin trud iz petnih žila" imati potreban broj potpisa i da će Sabor izglasati referendum.

Ministar Mlakar ustvrdio je i kako se Vlada neće miješati u donošenje odluke hoće li referenduma biti, jer, kako je kazao, to nije njezina dužnost ni pravo. Referendum raspisuje i Hrvatski sabor koji o tome i donosi odluku, zaključio je.

Vlada po svom diskrecijskom pravu utvrđuje što je tajna

Upravo na tu se njegovu izjavu osvrnuo šef socijaldemokrata Zoran Milanović. On je zatražio danas od Vlade da se izjasni je li za raspisivanje referenduma ili nije. "Ako su u stanju organizirati brigadu grafologa da u 46 dana provjeri više od 800.000 potpisa građana, onda je jasno da bi mogla objaviti i popis birača i registar branitelja", kazao je Milanović dodavši kako je jasno da Vlada to odbija napraviti. Vladu drži neozbiljnom jer oko tako važnog političkog pitanja kao što je referendum, treba izreći svoj stav. Smatra i da je Vlada pokazala da u Hrvatskoj nešto može biti javno, a nešto tajno i da to ovisi o njezinom diskrecijskom pravu. "Ako ovim žele pokazati da je bilo muljanja tijekom prikupljanja potpisa, nemamo li i mi pravo misliti da oni muljaju kada ne žele objaviti registar branitelja ili popis birača", zapitao je Milanović.

"Neki misle da se ne treba držati zakona kao pijan plota, ali mi mislimo da treba", kazala je Jadranka Kosor po izlasku sa sjednice Predsjedništva HDZ-a. Da je Vlada obavila svoj posao i da se držala zakona, bio je jedini njezin komentar na eventualni referendum o izmjenama Zakona o radu. 

Pročitajte više