Kosoričina osveta: Ako hoćete referendum, moramo vam smanjiti prava!

"AKO JE referendum volja građana, Vlada će respektirati njihov stav. Poduprijet ćemo organiziranje referenduma", izjavila je Jadranka Kosor na današnjoj sjednici Vlade. No, nije joj dugo trebalo da pronađe prvi izgovor koji će zasigurno koristiti za odugovlačenje. A usput i da zagorča život sindikatima koji su se "drznuli" povesti pobunu protiv HDZ-ove Vlade.

"U proračunu nema niti jedne lipe koja je planirana za održavanje referenduma ili izbora u ovoj godini. Morat ćemo ići sa smanjivanjem još nekih prava, jer ne vidim drugi način da Vlada namakne sredstva koja su potrebna za održavanje referenduma", izjavila je Kosor koja kaže da će za referendum biti potrebno 170 milijuna kuna i da će u tu svrhu biti potrebno provesti rebalans proračuna.

Nije Kosorica propustila istaknuti ni da je, po njenom sudu, skupljanje potpisa za referendum projekt njezinih političkih protivnika. "Činjenica je da su potpise prikupljali sindikati i oporbene stranke. Mnogi su pokazali svoje političke ambicije, što je sasvim legitimno", rekla je Kosor te zaključila da će od sindikata tražiti očitovanje hoće li se vratiti u Gospodarsko-socijalno vijeće.

Povijesni uspjeh sindikata: Može li 720 tisuća potpisa za referendum srušiti Vladu?

Najnoviji podaci sindikata kažu kako se za referendum o izmjenama ZOR-a potpisalo čak 720 tisuća Hrvata, a svi podaci još nisu niti obrađeni.

"Ovog časa broj za koji možemo reći da je 100 posto točan, obrađen, apsolutno privremen i može samo rasti je 720.078", kazao je na konferenciji za novinare danas voditelj centralnog punkta za prikupljanje potpisa za referendum Tomislav Kiš. On do srijede ima rok za prikupljanje i obrađivanje svih potpisa te bi trebao dati i podatke za pojedine županije, gradove i mjesta.

Ozren Matijašević je na konferenciji za novinare napomenuo da se radi o povijesnom trenutku za Hrvatsku te dodao kako državne institucije još nisu obaviještene o rezultatima prikupljanja potpisa. "Ovo je pobjeda građana Republike Hrvatske u borbi za opće dobro, no nema razloga za euforiju", kazao je Matijašević te dodao kako će pobjeda biti potpuna kada se dođe do Zakona o radu po mjeri građana.

U ponoć svečano zatvoreno prikupljanje potpisa

U ponoć su sindikalisti službeno i svečano na Trgu bana Jelačića prekinuli sa skupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma protiv izmjena Zakona o radu.

"Ostvarili smo našu povijesnu zadaću, ispunili smo jako zahtjevan zadatak", rekao je sinoć Ozren Matijašević koji je napokon i službeno potvrdio da su sindikati prikupili znatno više od potrebnih 450.000 potpisa za referendum. "Imamo više od 500.000 potpisa", potvrdio je Matijašević.

Tijekom idućeg tjedna će potpisi biti predani predsjedniku Sabora Luki Bebiću. No, to je tek početak procedure. "Očekujemo da će se odugovlačiti, već nam se daje naslutiti da će se učiniti sve da se onemogući raspisivanje referenduma", kazao je Matijašević pa poručio da je njihov cilj "stvoriti ZOR po mjeri radnika, a na štetu tajkuna koji su se obogatili pljačkajući hrvatske radnike".

Ne žele razgovarati s ministrom Popijačem

"Danas popodne smo od ministra Popijača dobili poziv da u 11 ujutro dođemo na sastanak o ZOR-u. Mi nećemo pregovarati s Vladom o njihovom prijedlogu, već ćemo im donijeti zahtjev sindikata o zakonu kakav želimo. Ne zanimaju nas više nikakvi pregovori", poručio je jučer Matijašević. Provjera i prebrojavanje potpisa organizirani su u prostorijama županijske organizacije Hrvatske udruge sindikata. Sindikalisti su najavili kako će danas obavijestiti predsjednika Sabora Luku Bebića da imaju dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma protiv izmjene ZOR-a.

Nakon što se predaju potpisi, Sabor ima 30 dana za raspisivanje referenduma koji se može održati najranije 20 dana od odluke o raspisivanju, a najkasnije 40 dana. Ako su sindikati zaista prikupili dovoljno važećih potpisa, referendum bi se najranije mogao održati u kolovozu ili rujnu. Državu bi referendum mogao stajati oko 70 milijuna kuna.

Matijašević je najavio opstrukcije raspisivanja referenduma od strane vlasti, no tvrdi i kako će se boriti da se to ne dogodi. "Očekujemo da će vladajući učiniti sve da onemoguće raspisivanje referenduma, ali mi smo spremni na sindikalne akcije kojima je cilj da se volja građana provede i da se raspiše referendum. Tražit ćemo od parlamentaraca da učine sve kako bi se uskladio Zakon o referendumu s Ustavnim zakonom", kazao je iza ponoći Matijašević.

Nema tko pregledati i prebrojiti potpise

Do komplikacija oko raspisivanja referenduma dolazi kada sindikalci potpise predaju predsjedniku Sabora Luki Bebiću, jer Ustavni sud već četiri godine nema ovlasti provjeravati zakonitost referendumskog pitanja, niti je li prikupljeno dovoljno potpisa. 2006. godine je Ustavni sud ukinuo dijelove Zakona o referendumu koji su propisivali da Sabor u roku od 30 dana od Ustavnog suda može tražiti provjeru potpisa.

U međuvremenu, Sabor s koalicijom kojoj je na čelu HDZ nije odredio tko provjerava i broji potpise, što znači da su se oglušili na odluku Ustavnog suda. Tada je Ustavni sud uklonio i odredbu da na referendumu sudjeluju samo oni koji žive u Hrvatskoj, a i to je Sabor propustio izmijeniti.

Najvjerojatnije će najveću svađu među sindikalcima i vladajućima izazvati pitanje koliko građana mora izaći na referendum da bi on bio valjan. Dio ustavnih stručnjaka smatra kako na referendum, zato što je prikupljanje potpisa počelo po starom Ustavu, treba izaći 50 posto plus jedan glasač s biračkog popisa. To bi bila brojka od čak 2,25 milijuna ljudi. Drugi smatraju kako bi se trebalo držati novog Ustava koji kaže da nije važno koliko birača izađe na izbore, već je bitno da imaju većinu.

Vladin plan B

Današnja sjednica u Banskim dvorima trebala bi pokazati kako će se Vlada ponašati nakon što su sindikati uspjeli prikupiti najmanje 720 tisuća potpisa. Novi list piše da će, ako Vlada s današnje sjednice, koja se održava u 14 sati, pošalje amandmane na ranije upućene izmjene toga zakona, to značiti da premijerka ne odustaje od promjene Zakona o radu usprkos prikupljenim potpisima. Ako se odustane od amandmana, to znači da će Vlada popustiti i pokazati svoju slabost.

Navodno postoji i plan B, koji se sastoji od toga da Vlada ne mijenja Zakon o radu, ali da zaposlenima u državnoj službi ne isplati božićnice, regres i dar za djecu. Tako bi Vlada ostavila na snazi ZOR, ali bi izmijenila Zakon o plaćama u javnim službama. Ostaje pričekati sjednicu Vlade kako bi se vidjelo na što će se odlučiti premijerka Jadranka Kosor.

Pročitajte više