Kosoričina Vlada postigla najvišu registriranu nezaposlenost od 2003. godine

DRŽAVNI zavod za statistiku danas je objavio podatak da je stopa registrirane nezaposlenosti za siječanj ove godine u Hrvatskoj iznosio 19,6 posto.

Registrirana nezaposlenost se mjeri kao odnos između broja nezaposlenih evidentiranih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje prema ukupnom aktivnom stanovništvu. Ovakva registrirana nezaposlenost znači da gotovo svaki peti aktivni Hrvat "zarađuje" na zavodu za zapošljavanje.

U godinu dana dva posto više nezaposlenih


U prosincu prošle godine stopa registrirane nezaposlenosti je iznosila 18,8 posto što je za 0,8 posto manje nego prošlog mjeseca. Vlada Jadranke Kosor je "premašila" i prošlogodišnji siječanj kada je stopa registrirane nezaposlenosti bila 17,7 posto. U godinu dana je ona porasla za gotovo dva posto. Ono što izrazito brine je da je ovako visoka stopa posljednji puta u Hrvatskoj zabilježena u svibnju 2003. godine, što znači da smo se vratili više od sedam godina unatrag.

Najniža stopa posljednjih godina je iznosila 12,3 posto u kolovozu 2008. godine, još za vladavine bivšeg premijer Ive Sanadera. Prošloga tjedna je kontroverze izazvalo izvješće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u kojem nisu napisali najvažniji podataka, a to je broj evidentiranih nezaposlenih. Kasnije su novinari došli do brojke od 334 tisuće 378 nezaposlenih u Hrvatskoj, a Vlada je tvrdila kako se ništa nije željelo sakriti.

Pročitajte više