Kosovo i Srbija nastavljaju "rat mobitela": Ručnim bacačem na repetitor mobilne telefonije

SAMO NEKOLIKO sati nakon što je srpska ministrica za telekomunikacije Jasna Matić izjavila da je signal mobilne i fiksne telefonije srpskih operatera vraćen na najvećem dijelu Kosova, iz kosovske općine Zubin Potok stiže informacija da je tamošnji repetitor mobilne telefonije kosovske mreže IPKO jutros raznesen projektilom iz ručnog bacača.

Kako prenosi beogradska agencija Beta, to je ukupno peti repetitor kosovske mobilne mreže koji je uništen ovoga tjedna, nakon što je kosovska telekomunikacijska agencija prošloga vikenda samoinicijativno ugasila 28 baznih postaja srpskih operatera mobilne telefonije, tvrdeći kako ti operateri nemaju valjane licence za rad na Kosovu. Tim su potezom oštećeni gotovo svi građani srpske nacionalnosti koji su, iako žive na Kosovu, radije koristili mobilne mreže "svojih" operatera.

Glasnogovornik kosovske policije na sjeveru te države Besim Hoti potvrdio je da je repetitor u Zubinom Potoku srušen jutros nešto prije šest sati te da su radnici koji rade na održavanju obližnje brane na jezeru Gazivode potvrdili da su prvo čuli rafale iz automatskog oružja, a potom i detonaciju. Prethodna četiri repetitora srušena su eksplozivnim napravama.

Iako policija nije otkrila osobe odgovorne za dosadašnja rušenja repetitora, neslužbeno se pretpostavlja da je ovo čin osvete Srba zbog ugašenih repetitora srpskih operatera.

Pročitajte više