KOSOVO: PODIJELJENE REAKCIJE NA TADIĆEV GOVOR

Premijer Kosova Bajram Rexhepi ocijenio je govor predsjednika Srbije Borisa Tadića, u kojem je pozvao kosovske Srbe na izbore, neprihvatljivim zbog postavljanja uvjeta, dok je predstavnik kosovskih Srba Oliver Ivanović podržao govor i poziv na izbore. L

Zahtjev za uspostavom srpske vlasti u policiji, sudstvu i školstvu, na prostorima gdje Srbi žive , predstavlja legalizaciju postojeće paralelne srpske strukture na Kosovu, rekao je Rexhepi i odbacio postavljanje uvjeta.

Kosovski premijer je također kazao da srpski građani Kosova trebaju sami misliti i odlučivati a ne čekati sugestije iz Beograda, dodavši da se, s obzirom na klimu koja vlada u Beogradu, ne može očekivati neka pametna sugestija. Rexhepi je podsjetio na konfuziju koju su izazvale Srpska pravoslavna crkva, razne političke stranke u Srbiji i vlada Srbije sa zahtjevima da kosovski Srbi ne izađu na izbore za parlament Kosova, 23. listopada.

Predsjednik Srbije Boris Tadić je u utorak navečer pozvao kosovske Srbe da sudjeluju u izborima ali je rekao da će od srpskih zastupnika zahtijevati da napuste skupštinu Kosova ako se postavljeni uvjeti ne

ispune za 90 dana od konstituiranja privremene vlade Kosova.

Jedan od političkih vođa kosovskih Srba Oliver Ivanović izjavio je u Prištini srpskim medijima da podržava govor predsjednika Tadića. Dodao je da njegov poziv na izbore pokazuje kako je Srbija "došla na niske grane u očima međunarodne zajednice".

(Hina)xbb ybs

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.