Kosovska predsjednica otkrila detalje razgovora s Vučićem: Jadikovao je i žalio se

Foto: Valdrin Xhemaj/PIXSELL

PREDSJEDNICA Kosova Vjosa Osmani je ispričala kako je izgledao njezin jučerašnji sastanak sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Moldaviji. Tvrdi kako je sastanak imao informativan karakter i da se nije radilo o pregovorima te da je održan na zahtjev francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza. 

Sastanku je, osim Macrona i Scholza, prisustvovao i Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, a Osmani je rekla da su od Kosova traženi novi izbori na sjeveru, prenosi Avaz. "Nisam se planirala susresti s Vučićem. Naravno, dijalog Kosova i Srbije je u tijeku u Bruxellesu", dodala je. 

"Vučić sigurno nije govorio istinu"

"Do sastanka je došlo na inzistiranje europskih lidera. Naravno, kao predsjednica Kosova željela sam pokazati konstruktivnost koja je vrlina našeg naroda i da sa svima možemo razgovarati. Nije prvi put da sam se našla s Vučićem na ovakvom sastanku", naglasila je Osmani.

"Ali moram reći da ovaj sastanak, koji je održan na inzistiranje predsjednika Macrona i kancelara Scholza, nije bio pregovarački, već sastanak na kojem smo razmijenili mišljenja. Vučić je jadikovao i žalio se i sigurno nije govorio istinu", nastavila je. Rekla je da je situacija na sjeveru Kosova i dalje glavna tema na njenim sastancima s europskim liderima. 

"Ključno je da Srbija prestane podržavati kriminalne grupe"

"Također sam imala trilateralni sastanak s predsjednikom Macronom i kancelarom Scholzom. Sastanku se pridružio i Borrell te smo detaljno razgovarali o izazovima s kojima se suočavamo i koje su neke od opcija koje nas mogu natjerati da idemo naprijed", priopćila je. 

"U ovom trenutku je ključno da Srbija prestane podržavati kriminalne grupe koje prave većinu problema na sjeveru i šire u regiji. To je preduvjet za deeskalaciju situacije. I drugo, puna primjena dogovora postignutog u Ohridu, jer je Vučić više puta rekao da ga nema namjeru provoditi. Prekršio ga je najmanje osam puta i zbog toga je ključno da postoji jasna poruku od EU", zaključila je kosovska predsjednica. 

Pročitajte više