Kosovska strana i dalje bez jasnog stajališta o dijalogu s Beogradom

Civilni upravitelj Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK) Harri Holkeri, čelnici kosovskih institucija i glavnih političkih stranaka razgovarali su u četvrtak u sjedištu UNMIKa o najavljenom dijalogu s Beogradom i odlukama Kontaktne Skupine s vezi s tim pitanjem, no nisu usuglasili stajalište.

Sastanak iza zatvorenih vrata održan je odmah nakon povratka Holkerija iz New Yorka, gdje je sudjelovao u radu sjednice Kontaktne skupine koja je odlučila da se prvi susret izaslanstva Kosova i Srbije održi sredinom listopada u Beču.

Holkeri nije dao nikakvu izjavu nakon susreta s predstavnicima Kosova.

No kosovski su čelnici izrazili kolebanje oko početka razgovora Prištine i Beograda o praktičnim pitanjima.

Prema predsjedniku Kosova Ibrahimu Rugovi, susret s vrhom UNMIK-a Holkerijem nije donio konkretne rezultate.

Premijer kosovske vlade Bajram Rexhepi izjavio je pak da prije početka dijaloga treba dobiti odgovor na pitanje kakav je interes Kosova za te razgovore s Beogradom.

Ponovio je svoj ranije izneseni zahtjev da parlament Kosova donese političku odluku o dijalogu Priština - Beograd.

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj nazvao je improvizacijama napore međunarodne zajednice za početak dijaloga Priština - Beograd.

Nadalje, kazao je Haradinaj, da bi razgovori bili ozbiljni, međunarodne institucije trebaju pomoći Kosovu da upotpuni svoju vladu ministarstvima koja aktualno nedostaju te da se na vladu Kosova prenesu ovlasti rezervirane samo za UNMIK.

Današnjem sastanku sa šefom UNMIK-a nije bio nazočan predsjednik Skupštine Kosova Nexhat Daci, koji je službeno odsutan.

No izostali su i predstavnici srpske manjine. Za razliku od albanske strane koja nema jasnu odluku o početku dijaloga s Beogradom, srpska strana ne samo da podržava razgovore, već je zatražila da ti razgovori što prije počnu.

(Hina) bb rt

Pročitajte više