Koštunica poručio da Srbi nikad neće zaboravit "Oluju"

"SRPSKI narod neće nikada zaboraviti stravičan prizor etničkog čišćenja kada je prije 12 godina protjeran i sa svojih ognjišta iskorijenjen cijeli jedan narod, Srbi, Krajišnici", kazao je srpski premijer Vojislav Koštunica u izjavi za RTS povodom godišnjice Oluje. Ta je akcija, inače, obilježena prosvjedom ispred hrvatskog veleposlanstva u Beogradu.

"Najduža kolona prognanih, koju je Europa vidjela poslije Drugog svjetskog rata, zauvijek će ostati svjedočanstvo o porazu svih onih koji su počinili taj zločin i koji su za njega odgovorni", kaže Koštunica, i poziva Srbe da odaju počast "svim nevino nastradalim Srbima u 'Oluji'".

'Hrvatska se vara ako misli da je izgonom Srba riješila srpsko pitanje"

To poručuje 150 prosvjednika, Srba protjeranih iz Hrvatsku u "Oluji", koji su jučer organizirali protest ispred hrvatske ambasade u Beogradu, povodom godišnjice početka vojne akcije. Oni su se međunarodnoj zajednici obratili sa primjedbom da vlasti u Zagrebu, ni poslije 12 godina, nisu ispoštovale preuzete obaveze o povratku protjeranih i vraćanju njihovih prava.

Prosvjednici su pročitali i pismo upućeno Hrvatskom saboru, predsjedniku i premijeru, kao i srbijanskim institucijama, u kojima osim povratka protjeranih i vraćanja njihovih prava, traže i bržu, te efikasniju ekshumaciju poginulih Srba.

"Takvu Hrvatsku ne smije prihvatiti EU"

Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih u RSK Rade Čubrilo je na prosvjedu iznio je statistike prema kojima je od 1990. do 1995. godine Hrvatska protjerala 550 tisuća Srba iz Krajine i još oko 150 tisuća iz gradova i ostalih dijelova zemlja, među kojima se veći broj deklarirao kao Jugosloveni. U ratu je ubijeno, zarobljeno, ranjeno i nestalo oko 20.000 Srba, a i danas se još ništa ne zna o 2.560 nestalih, kazao je on.

"U Drugom svjetskom ratu, u tadašnjoj 'Nezavisnoj državi Hrvatskoj', ubijeno je preko milijun Srba o kojima, također, ne znamo ništa", ukazao je Čubrilo, i ističe da takvu Hrvatsku "neće i ne bi smjela prihvatiti Europska unija". Također je pozvao Srbe u Hrvatskoj na bojkot parlamentarnih izbora na jesen.

Obilježavanje "Oluje" u Republici Srpskoj

U crkvi "Svete trojice" u Banjaluci održan je parastos za 1.922 srpska civila nastradala tijekom hrvatske vojne akcije "Oluja", a zatim su položeni vijenci i cvijeće na spomen kosturnicu na groblju 'Sveti Pantelija'.  Obilježavanje progona Srba tijekom akcije "Oluja" počelo je sinoć paljenjem sedam tisuća svijeća ispred hrama "Hrista Spasitelja".

Predsjednik RS Milan Jelić je izjavio da za hrvatske vlasti i međunarodnu zajednicu "ovaj dan treba biti opomena, te da nalogodavci i izvršitelji stravičnih zločina moraju odgovarati pred licem pravde".

"Žalosno je što hrvatske vlasti progon i etničko čišćenje Srba iz Hrvatske proslavljaju kao nacionalni praznik", rekao je on povodom obilježavanja godišnjice "Oluje", prenosi RTS.

A.B.
Foto: AFP

Pročitajte više