Koštunica predložio sastav nove vlade Srbije

MANDATAR za sastav nove srbijanske, manjinske vlade Vojislav Koštunica u utorak je u Skupštini Srbije predložio sastav svoga kabineta, o kojem će se u utorak poslijepodne održati rasprava u srbijanskom parlamentu.

Za potpredsjednika srbijanske vlade predložen je predsjednik G17 Plus Miroljub Labus. Koštuničina Demokratska stranka Srbije, prema prijedlogu, od ukupno 17 ministarstava, trebala bi dobiti ministarstva policije (Dragan Jočić), pravosuđa (Zoran Stojković), državne uprave i lokalne samouprave (Zoran Lončar), rudarstva i energetike (Radomir Naumov), nauke i zaštite životne sredine (Aleksandar Popović) i prosvjete i sporta (Ljiljana Čolić).

G17 Plus je, osim potpredsjedničkog mjesta, dobio ministarstva financija (Mlađan Dinkić), poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (Ivana Dulić-Marković), zdravstva (Tomica Milosavljević), dok je Socijaldemokratska partija, koja je bila na izbornoj listi G17 Plus, dobila ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku (Slobodan Lalović).

Koalicija Srpskog pokreta obnove i Nove Srbije dobila je ministarstvo za kapitalne investicije (Velimir Ilić, predsjednik NS), trgovine, turizma i usluga (Bojan Dimitrijević, SPO), kulture (Dragan Kojadinović, SPO), te ministarstvo za dijasporu (Vojislav Vukčević, nekadašnji profesor osječkog Pravnog fakulteta i jedan od osnivača SDS-a u Hrvatskoj), dok predsjednik SPO-a Vuk Drašković nije predložen ni za koju republičku funkciju.

Vlada će, ako Koštuničin prijedlog potvrde zastupnici Skupštine Srbije, biti manjinska vlada četiri stranke, uz podršku Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića.

U izlaganju koji je iznio na početku obraćanja zastupnicima u parlamentu, Vojislav Koštunica je kazao da će vlada biti "reformska", da će stabilnost dinara i dalje biti prioritet, a da će se raditi na približavanju europskim integracijama, dok će se - kad je o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu riječ - nova vlada zalagati za "dvosmjernu suradnju". "Nastojat ćemo osigurati sve pretpostavke da se svim optuženima sudi pred domaćim sudovima", kazao je Koštunica, dodajući da će haaškim optuženicima "biti pružena adekvatna pomoć u obrani", te da će vlada nastojati da se s UN-om zaključi ugovor po kojem bi haaški osuđenici kazne služili u zatvorima u Srbiji i Crnoj Gori.

(Hina) xttag ysb

Pročitajte više