Koštunica: Srbija će tražiti da se poštuje njezin suverenitet

U predstojećim pregovorima o statusu Kosova srpska strana neće odustati od zahtjeva da se poštuje suverenitet zemlje, te će tražiti da Kosovo u okviru teritorijalnog integriteta državne zajednice Srbije i Crne Gore i Republike Srbije dobije "teritorijalni oblik suštinske, najjače autonomije", izjavio je u nedjelju na sjednici Glavnog odbora Demokratske stranke Srbije, srbijanski premijer Vojislav Koštunica.

"Tako se rješava to pitanje u demokratskim državama", kazao je Koštunica, dodajući da je, po pitanju standarda, osnovni zahtjev službenog Beograda da Srbi na Kosovu moraju uživati najelementarnija ljudska prava i slobode, pravo na život i slobodu bez straha.

Osnova za pregovore, kazao je Koštunica, naći će se u planu srbijanske vlade za Kosovo, koji će biti poznat za nekoliko dana, a o njemu će se izjasniti i Skupština Srbije.

U određivanju statusa Kosova, prema Koštunici, ključnu ulogu ima niz međunarodnih dokumenata, među kojima su brojne rezolucije i Povelja UN-a, prema kojima se mora poštovati teritorijalni integritet zemalja.

"Ako neko dopušta mogućnost da se ti osnovni principi dovedu u pitanje, mora postojati jak razlog da se to pravilo prekrši otuđenjem dijela teritorija jednoj demokratskoj državi", kazao je srbijanski premijer.

Priče o uvjetovanju ulaska SCG u Europsku uniju pitanjem nezavisnosti Kosova, Koštunica je nazvao "propagandističkim, ucjenjivačkim i obmanjivačkim", te dodao da ne prihvaća niti tezu da bi odbijanje kosovske nezavisnosti moglo dovesti do masovnog nasilja i "frustracije većinskog albanskog naroda" jer se time pravnim argumentima o suverenosti zemlje suprotstavlja "argument čiste sile i nasilja".

Jedini objektivan izvještaj o Kosovu, smatra Koštunica, podnio je posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a Kai Eide, a za "tešku kosovsku stvarnost", naglasio je, mora se u obzir uzeti i odgovornost međunarodne zajednice.

Pročitajte više