Kostur gorgosaurusa ide na dražbu, mogao bi postići cijenu od 8 milijuna dolara

Foto: EPA

KOSTUR dinosaura gorgosaurusa bit će prvi put na dražbi i očekuje se da će postići cijenu između pet i osam milijuna američkih dolara, objavio je Sotheby's u utorak.

Aukcijska kuća će dinosaurov kostur visok tri metra i dug 6.70 metara na prodaju staviti 28. srpnja. Sotheby's navodi da je to jedan od najvrednijih dinosaura koji su se ikad pojavili na tržištu.

Gorgosaurus bio žešći od T-Rexa

Gorgosaurus je tumarao zemljom prije otprilike 77 milijuna godina. Odrasli mužjak težio je oko dvije tone, a bio je nešto manji od svojeg poznatijeg rođaka Tyrannosaurusa rexa. 

Paleontolozi kažu da je bio žešći i brži od T-Rexa, s jačim zagrizom od oko 42.000 newtona, u usporedbi s 35.000. Kostur je otkriven u formaciji rijeke Judith u blizini Havrea, u američkoj saveznoj državi Montani 2018. godine.

Ovo je prvi put da je Sotheby's stavio na aukciju cijeli kostur dinosaura otkako je 1997. prodao T-Rexa Sue za 8.36 milijuna dolara.

"Svi ostali primjerci gorgosaurusa koji su pronađeni nalaze se u muzejima", rekla je za AFP Cassandra Hatton, voditeljica odjela za znanost i popularnu kulturu Sotheby'sa.

"Ovo je jedini koji zapravo možete kupiti pa je to uzbudljiv trenutak, i za privatne kolekcionare i za institucije", dodala je.

Za razliku od drugih zemalja, Sjedinjene Države ne ograničavaju prodaju ili izvoz fosila, što znači da bi kostur mogao završiti u inozemstvu.

 

Pročitajte više