Kotromanović: Kolinda je najveća ugroza za sigurnosne službe

Foto: Igor Kralj/Josip Regović/PIXSELL

BIVŠI ministar obrane Ante Kotromanović komentirao je izjavu aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o korupciji u SOA-i.

"Jednostavno ne shvaćam i ne kužim, teško je prodrijeti u glavu naše Grabar-Kitarović, ili ima loše savjetnike ili je pod stresom. Po svemu onom što sam danas čitao, po meni je ona najveća ugroza za sigurnosne službe Republike Hrvatske", rekao je Kotromanović za N1.

>> Što se krije iza Kolindinog šokantnog priznanja o SOA-i?

Kolinda je, podsjetimo, sinoć u debati predsjedničkih kandidata na HTV-u javnosti ponudila šokantne tvrdnje o stanju u hrvatskoj obavještajnoj zajednici. Izjavila je, naime, da je SOA - korumpirana. Danas je pokušala objasniti svoju izjavu rekavši da je sustav naslijedila od Ive Josipovića i Zorana Milanovića. 

Upitan da komentira ovu izjavu predsjednice, Kotromanović je rekao:

"Manje od dva mjeseca nakon što sam postao ministar obrane dobio sam anonimnu predstavku gdje sam čitao određene stvari. Temeljem te anonimne predstavke sam komunicirao ured Vijeća za nacionalnu sigurnost i uputili smo nadzor u obavještajne agencije. Nadzor je utvrdio da su se nekakve stvari događale, i prije mene, za vrijeme HDZ-a 2009. godine. Temeljem nadzora sjeli smo s Odvjetništvom i krim policijom i napravili smo sve po proceduri."

>> Kolinda o SOA-i: Ne može se korupcijska hobotnica tamo riješiti preko noći

Dodao je da Grabar-Kitarović ni nakon pet godina službovanja ne zna zakon. 

"Nema pojma kako idu umirovljenja, kako idu nečasni otpusti", rekao je.

"Predsjednica je danas izgovorila grozne stvari očito popravljajući svoj gaf od jučer kad je prozvala SOA-u. Opet, razumijem njenu frustraciju s obzirom na to da je ona ljuta na sigurnosne službe koje su je detektirale i otkrile kako se druži s ljudima sumnjiva morala. Ako ona nešto zna, kao predsjednica države je dužna reći, a ne na ovakav način pravdati se i nemušto pričati stvari koje ne stoje", zaključio je Kotromanović.

Pročitajte više