Kotruljević - Hrvat bez kojega tvrtke danas ne bi mogle poslovati

DJELO Hrvata Bene Kotruljevića, prvo koje je oblikovalo pravila dvojnoga trgovačkog knjigovodstva bez kojih bi poslovanje tvrtki danas bilo nezamislivo, tiskano je prije 530 godina.

Kotruljevićeva rasprava, izvornog naziva "Della mercatura et del mercante perfetto" ("O trgovini i o savršenu trgovcu"), dovršena je 1458. u okolici Napulja i širila se 115 godina u različitim prijepisima. Prvi put je otisnuta 1573. zahvaljujući uredničkom i nakladničkom maru Frane Petrića.

Benedikt Beno Kotruljević (Dubrovnik 1416 - Aquila 1469), trgovac, znanstvenik i diplomat, cijelu je raspravu napisao na talijanskom jeziku "koji trgovci bolje razumiju", ali je podatak o vremenu dovršenja rukopisa unesen na latinskom. Taj podatak potvrđuje, slažu se povjesničari, da je Kotruljević prvi formulirao dvojni račun, za koje su zasluge pripisane franjevcu Luci Pacioliju.

Pacioli je u Summi, višeslojnoj kompilaciji o aritmetici, algebri, elementarnoj euklidskoj geometriji i dvojnom knjigovodstvu, dovršenom 1487, a tiskanom u Veneciji 1494, smatran kreatorom dvojnog računa. Povjesničari podsjećaju da se u vrijeme rijetkih knjiga plagijat nije smatrao uvredljivim djelom.

Za teškoće oko dokazivanja Kotruljevićeva izuma, prema povjesničarima, "zaslužan" je i Franjo Petrić, koji je tijekom redakture navodno favorizirao humanističke a umanjivao trgovačke strane rukopisa.

Sedamnaesti Kongres Europske udruge računovođa (European Accounting Association - EAA), koji se održao od 6. do 8. kolovoza 1994. u Veneciji, bio je posvećen Kotruljevićevu djelu. Na Kongresu je potvrđeno da je Kotruljević u djelu "O trgovini i savršenom trgovcu prvi" opisao sustav dvostrukog knjigovodstva.

Pretpostavlja se da su trgovci u ono vrijeme željeli spriječiti tiskanje Kotruljevićeva djela, jer je ono odavalo do tada strogo čuvane trgovačke tajne. Morao je stoga napustiti Dubrovnik zbog optužbe "zavidnih i slabije uspješnih prijatelja" da je u trgovini zloupotrijebio nepisani pravilnik ponašanja.

Kotruljević se odselio u Napulj gdje je postao ugledni savjetnik na dvoru kralja Ferdinanda i upravitelj tamošnje kovanice novca.

Pročitajte više