Kovačeva pomoćnica: Vrijeme je da se odnosi sa Slovenijom resetiraju

Foto: FAH

U DANAŠNJOJ emisiji "U mreži Prvog" tema je bila arbitraža s Slovenijom, nakon što u jučerašnjoj haškoj raspravi nije prisustvovala hrvatska strana. Ministar vanjskih poslova Miro Kovač ponovio je kako je Hrvatska već prije jasno dala do znanja da onamo nećemo ići.

"Hrvatska je ponovila i objasnila svoja stajališta, očekujemo da arbitražni sud znajući naše argumente i argumente slovenske strane, će se povući  i donijeti odluku o prestanku svog rada", poručila je Andrea Metelko Zgombic, pomoćnica ministra vanjskih poslova.

Metelko Zgombic smatra da samo obustavljanjem rada suda sve države mogu imati vjeru da jednom kada se obrate međunarodnom pravnom tijelu, svaki će postupak biti korektno proveden i da će odluka biti utemeljena na pravu i u skladu s pravilima i najvišim standardima koje međunarodno pravosuđe zahtjeva.

Prvu dobru priliku za raspraviti kako dalje po tom pitanju vidi u predstojećem susretu ministra vanjskih i europskih poslova Miro Kovač i Karl Erjavec 22. ožujka.

"To će biti dobra prilika da dva ministra dobro porazgovaraju, kaže. Sada je stvarno vrijeme da se okrene novi list i da se resetiraju te odnose. Izravnim razgovorima bi trebali postići neko dobro rješenje koje bi reguliralo naše otvoreno granično pitanje koje zapravo i nije toliko problematično i ne opterećuje svakodnevne odnose. Mnoge države članice EU-a imaju stare sporove oko granice koje rješavaju a nisu još riješili", zaključuje.

Pročitajte više