Kovačević dao prvi intervju: Nitko nije znao za pljačku u Ini? Dajte, molim vas

Foto: Screenshot RTL Danas

BIVŠI šef Janafa Dragan Kovačević dao je u RTL-u Danas prvi intervju nakon izlaska iz pritvora. Govorio je o optužbama na njegov račun, ali i o optužbama na račun Plenkovića vezano uz slanje hrvatskog plina Mađarima i zatvaranje sisačke rafinerije.

Prvo je upitan hoće li doći u sabor na povjerenstvo koje poziva Nikola Grmoja.

"Ja sam dobio poziv. Mislim da je sveta dužnost kada te najviše zakonodavno tijelo u Hrvatskoj pozove, da se odazoveš i odgovoriš na pitanja koja ti tijelo postavi", kazao je.

Upitan je je li bio na sastanku o gašenju Sisačke rafinerije na kojem su bili premijer i ministar Ćorić.

"Sve ću odgovore dati pred saborskim zastupnicima jer mislim da je to dužnost svakog građanina ove zemlje. Vidio sam u nekoliko naslova da kada se zove kancelara Njemačke ili predsjednika Francuske, oni se odazivaju na odbore, komisije, istražna povjerenstva koje parlamenti zemalja zatraže. Tko sam ja da se ne bi odazvao na jedno takvo ispitivanje koje je zatražilo najviše zakonodavno tijelu u RH, a to je Hrvatski sabor. Sve ću odgovoriti što me budu pitali na mjestu gdje to budem trebao odgovoriti", poručio je Kovačević.

Plenkovića je indirektno prozvao zbog već spominjanog memoranduma. 

"Memorandum je jedan značajan dokument koji je imao jednu stratešku dimenziju za Republiku Hrvatsku. On je imao jednu duboku dimenziju energetskih i nacionalnih interesa i ja sam u tom Memorandumu prepoznao nešto što bi moglo naštetiti nacionalnim i energetskim interesima Hrvatske", izjavio je. 

Može li se otvoriti Sisačka rafinerija

Upitan je može se otvoriti Sisačka rafinerija.

"Cjelokupni energetski sustav RH, kao i ekonomija koja se urušava 20-30 godina, sve političke elite i vlade dovele su do toga da danas Ina i ostala velika poduzeća koja su nestala... Ina je pretvorena u maloprodajnu mrežu. Naravno da se Sisačka rafinerija može otvoriti. I ona bi se trebala i morala otvoriti. Ako netko kaže ima li ona uvjete da se otvori, to vam je kao kada imate neki stari kazan za rakiju. I sa starim kazanom možete ispeći rakiju ako je potrebno i ako nemate novi.

Druga stvar, ako vi već imate sirovinu, naftu visoke kvalitete i do nje imate tvorevinu koja to može preraditi. Ako ćemo napraviti usporedbu, to je kao da imate šumu, kraj te šume imate neku drvnu industriju i prodaju namještaja, a vi imate trupce i odvezete ih u Italiju te vam tada ne radi ni tvornica ni prodaja namještaja. To se trenutno događa s hrvatskom naftom koja bi se trebala prerađivati u Sisku", objašnjava Kovačević.

Tko koči? "Vidim da su sada politika i vlada rekli da stave novu upravu. Bilo bi dobro da im onda sada kažu: 'Evo imate prvi zadatak otvoriti rafineriju Sisak", poručuje.

"Ina je devastirana posljednjih 20 godina"

Osvrnuo se i na pljačku stoljeća u Ini.

"Ja ne bih govorio o pljački stoljeća ili tisućljeća jer se u hrvatskom javnom prostoru često upotrebljavaju jako teške riječi. Treba se utvrditi što se sve i kako dogodilo, ali Ina je devastirana u zadnjih dvadesetak godina. Ona je bila najveća energetska firma koja je bila iznad MOL-a i svih kompanija takve vrste u regiji. Mi smo uništili struku, znanost, proizvodnju i sve što se moglo uništiti da bi ona postala beznačajna. Njoj treba vratiti nazad njezin potencijal znanja, inženjerski kadar, vidjeti što se može napraviti s novim načinom upravljanja", izjavio je.

Upitan je može li se dogoditi u sustavu da netko njemu podređen napravi takvo nešto.

"Što bi rekli: 'Dajte, molim vas'. Tko nije radio u velikim sustavima, može pričati neke druge priče. S takvim iznosima i poslovanjima bi morali biti upoznati ne samo izvršni direktor nego i Uprava i svi u tom lancu. Jednostavno, to modelski nije dobro napravljeno", kazao je.

"Ne znam od čega da se branim"

Upitan je o aferi JANAF te je li spreman na suđenje i kako će se braniti.

Ne znam od čega da se branim. To je proces koji je doslovno izmišljen. To je jedna lažna, tendenciozna optužnica bez ijednog jedinog dokaza. I to što se dogodilo u tzv. aferi Janaf koja nije Janaf afera jer vidimo se sada i EU fondovi stavljaju pod Janaf, a Janaf nikada nije ni koristio EU fondove. To je bila jedna marketinška akcija za ljude i medije gdje je doslovno napravljena jedna sotonizacija ljudi koji su bili u tom procesu. Ne znam od čega da se branim jer ničega nema", zaključio je Dragan Kovačević.

Protiv bivšeg šefa Janafa Dragana Kovačevića, podsjetimo USKOK je u srpnju ove godine podignuo optužnicu kojom ga tereti za primanje 6.2 milijuna kuna mita za namještanje milijunskih poslova raznim tvrtkama.

Pročitajte više

 

Pročitajte više