Kovačević osuđen za laganje o vozačkoj dozvoli

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Pet mjeseci nakon što je počelo suđenje na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, gdje je optužen za davanje lažnog iskaza, Dragan Kovačević (54), poznat po svojoj ulozi u aferi Janaf, dočekao je svoju prvu nepravomoćnu presudu.

Sud ga je proglasio krivim zbog laganja o gubitku vozačke dozvole i osudio na uvjetnu kaznu zatvora uz rok kušnje od tri godine.

Osim toga, sud je Kovačeviću odredio i obvezu plaćanja sudskih troškova u iznosu od 441.04 eura, uključujući i troškove prijevoda s talijanskog. Pri donošenju presude otegotna okolnost mu nije zabilježena, dok je kao olakotna okolnost uzeta u obzir njegova prethodna neosuđivanost. Kovačević nije bio na izricanju presude, javio je Jutarnji.

Kovačević je u lipnju 2020. godine u policiji prijavio gubitak vozačke, iako mu ju je nekoliko mjeseci ranije oduzela talijanska policija. Kovačević je u svojoj obrani na sudu tvrdio da nije primijetio da mu talijanski policajci nisu vratili vozačku i da je mislio da su mu je vratili s drugim dokumentima, kao i da nije dobio nikakvo rješenje o oduzimanju vozačke dozvole.

Sporio je i kaznu od nekoliko stotina eura koju je dobio tom prilikom u Italiji, tvrdeći da je puhao alkotest četiri ili pet puta, sve dok "policajci nisu navukli na 0.55 promila". Tvrdio je da nije bio alkoholiziran te da uopće ne pije. Na sudu je kazao i da želi opozvati svoju izjavu o gubitku vozačke jer je u međuvremenu dobio papire iz Italije da mu je vozačka bila oduzeta na tri mjeseca. "Gledajte, i tu novu vozačku sam opet izgubio", rekao još na sudu. 

Pročitajte više