Krah kriptomjenjačnice u Hong Kongu. Koristili influencere i prevarili tisuće ljudi

Foto: Profimedia

Policija Hong Konga istražuje optužbe za prevaru protiv platforme za trgovanje kriptovalutama JPEX nakon što su se investitori žalili na gubitke od 166 milijuna dolara.

Ovaj tjedan je uhićeno 11 osoba, uključujući popularne influencere, nakon što je pritužbe podnijelo 2000 ljudi.

Slučaj bi mogao biti jedan od najvećih slučajeva prevare u Hong Kongu, kažu lokalni mediji, a prenosi BBC. Mogao bi biti i test novih financijskih regulacija jer se Hong Kong pozicionirao kao globalno središte za virtualnu imovinu.

Prošlog je tjedna hongkonška Komisija za vrijednosne papire (SFC) otkrila da je JPEX sa sjedištem u Dubaiju radio bez licence za trgovanje virtualnom imovinom.

JPEX je rekao da je nastojao uskladiti rad s lokalnim zakonom koji je stupio na snagu u lipnju ove godine, ali SFC je tu retoriku odbio. Mnogi od podnositelja žalbe neiskusni su ulagači kojima su obećani visoki prinosi, rekla je policija.

Osim što su na svoju platformu za privlačenje ljudi koristili influencere, JPEX se također naširoko oglašavao na hongkonškom MTR sustavu vlakova s ogromnim reklamnim panoima.

Uhićen influencer koji sebe naziva kraljem trolova

Snimka emitirana na lokalnoj televiziji pokazuje kako policija sprovodi jednog od uhićenih influencera, Josepha Lama, u automobil nakon racije u njegovoj kući. Lam je odvjetnik koji je postao prodavač osiguranja i sebe na Instagramu opisuje kao hongkonškog "kralja trolanja".

U svojim objavama Lam je obećavao svojim sljedbenicima da bi im zarada od bitcoina mogla pomoći pri kupnji kuće i povećanju društvenog utjecaja. Također, uhićen je i Chan Yee, youtuber s 200.000 pretplatnika.

Neke operacije za trgovinu kriptovalutama na JPEX-u su zatvorene nakon uhićenja, a čini se da su gradske vlasti blokirale pristup internetu. Platforma kaže da radi na rješavanju nestašice likvidnosti jer su se neki korisnici žalili da ne mogu povući svoja sredstva.

Izvršni direktor Hong Konga John Lee rekao je da će regulatori "pomno pratiti situaciju i osigurati da su ulagači dovoljno zaštićeni".

"Ovaj incident naglašava važnost da, kada investitori žele ulagati u virtualnu imovinu, moraju ulagati u platforme koje su licencirane", rekao je novinarima.

Već dugo postoji zabrinutost oko kriptovaluta zbog nedostatka regulacije i nadzora

Hong Kong je od početka lipnja ove godine zahtijevao da platforme za trgovanje virtualnom imovinom imaju licencu SFC-a. To je izdanak izmijenjenog zakona protiv pranja novca i financiranja terorizma s kraja 2022. koji je nastojao ponovno potvrditi položaj Hong Konga kao svjetskog financijskog središta,

Lee je rekao da će njegova vlada pojačati obrazovanje ulagača kako bi javnost mogla bolje razumjeti rizike i način na koji su platforme regulirane.

Već dugo postoji zabrinutost oko kriptovaluta zbog nedostatka regulacije i nadzora središnjih banaka. Unatoč tome, potrošače je privukla privlačnost peer-to-peer digitalnih valuta.

Međutim, neki stručnjaci za digitalnu ekonomiju rekli su za BBC da postojeći zakoni možda neće biti dovoljni da spriječe nezakonit rad platformi za virtualnu imovinu i da zaštite ulagače od gubitaka.

"JPEX patnici"

Oštećeni ulagači na Facebooku su otvorili grupe pod nazivom "JPEX patnici". Jedan član grupe rekao je da ga je JPEX namamio zbog sveprisutnosti njegovih MTR oglasa. 

JPEX, kako stoji na službenim stranicama, ima sjedište u Dubaiju u Ujedinjenim Kraljevskim Emiratima i licenciran je za trgovanje imovinom u SAD-u, Kanadi i Australiji. 

Osnovan 2020., JPEX je rekao da upravlja imovinom vrijednom 2 milijarde dolara i da želi biti među pet najvećih svjetskih burzi virtualne imovine.

Provjera hongkonškog South China Morning Posta na adresi JPEX-a u Hong Kongu pokazala je da je prostor zauzela co-working tvrtka pod nazivom Coffee. Navode izjave radnika te tvrtke koji kažu da nisu znali za JPEX te da je hongkonška policija i ranije provjeravala adresu.

JPEX također ima ured u Tajvanu, prema lokalnim medijima. Međutim, nedavna provjera pokazala je da je prazna. Zaposlio je popularnu tajvansku slavnu osobu, Nine Chen, kao svog influencera i jednom je sponzorirao boksački meč na otoku.

Chen se oglasio na Instagramu prošlog tjedna, nakon što su regulatori iz Hong Konga rekli da JPEX radi bez licence.

"Nakon što sam saznao za incident s JPEX-om, želio sam razumjeti situaciju, ali trenutno ne mogu kontaktirati relevantne ljude u JPEX-u", rekao je.

"Tvrtka obrađuje druge detalje. Ako relevantne jedinice budu trebale istražiti, u potpunosti ću surađivati", rekao je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više