Krah lanca Subway u Hrvatskoj: Zatvoren i posljednji restoran u Zagrebu

PRIJE samo šest mjeseci vlasnici američkog fast food lanca restorana Subway najavljivali su ekspanziju u Hrvatskoj i otvaranje šest novih restorana, a do danas su, pet godina od početka poslovanja na hrvatskom tržištu, "stavili ključ u bravu" svih šest već otvorenih u Zagrebu. Prvi je 2007. godine zatvoren glavni Subway restoran, koji se nalazio odmah uz Trg bana Jelačića, a posljednji je, prošlog tjedna zatvoren Subway koji se nalazio u prolazu Ciboninog tornja. Jedina preostala franšiza je u Rijeci.

"Ništa ne mogu službeno reći", rekao je Jutarnjem listu Josip Željko Bašić, osnivač tvrtke Super-Sub koja je pokrenula Subway restorane u Zagrebu i koja je, prema podacima Trgovačkog suda, još uvijek aktivna. I dok Bašić razloge kraha lanca nije želio komentirati, već je samo rekao: "Subway je propao nakon zatvaranja lokala kraj Trga bana Jelačića 2007. godine i više se neće otvoriti", našli su se anonimni pojedinci koji su novinarima ispričali: "Oni su imali svoje stalne mušterije. Nisu bili pretrpani, ali restoran im nije zjapio prazan. Priča se da se razlog propasti krije u nekim mutnim poslovima, navodno je netko pokupio novac s računa i otišao iz zemlje".

Iako prema nekim pričama propadanje Subwaya u Hrvatskoj ima veze i s time što je upravo 2007. godine u Super-Sub ušao Quaestus fond Borislava Škegre, a ubrzo potom i izašao te pokrenuo novi lanac brze hrane - Daily Fresh koji je u godinu dana otvorio čak pet restorana na najatraktivnijim lokacijama u Zagrebu, Bašić smatra kako te dvije stvari nisu povezane: "Ništa ne mogu službeno reći zato što nisam osoba koja može nešto službeno reći. Pitajte ljude u Subwayu u Americi zašto je propao. Ne vidim vezu s tim. Nema ništa vezano za to. Borislav Škegro nije donosio odluke, nego je bio samo savjetnik. Poslovnice su propale zbog lokacije. Zatvorili smo 2007. u Gajevoj. I mislim da se tu ne može više puno pomoći. Mogu samo reći da se Subway više neće otvoriti, a vi slobodno napišite što želite i morate biti oprezni".

Pročitajte više