Kraj krize: Ruski plin stigao u Hrvatsku, ukinute redukcije

PLINSKA kriza je konačno okončana, a jutros od 8 sati prema hrvatskom vremenu Rusija preko Ukrajine ponovno isporučuje plin europskim zemljama. Iako se očekivalo kako će trebati dva -tri dana da plin stigne do Hrvatske, iz Ministarstva gospodarstva priopćeno je kako se ruski plin od 17 sati isporučuje u hrvatski plinski sustav. Sukladno tome ukinute su svi stupnjevi redukcije kao i interventni uvoz plina. 

Dogovor konačno postignut jučer

"Pregovorima s našim ukrajinskim kolegama smo postigli vrlo važne rezultate. Svi problemi oko tranzita ruskog plina kroz Ukrajinu te opskrbe Ukrajine plinom su riješeni. Dogovorili smo da Gazprom i Naftogaz sinkroniziraju sustave i da isporuka plina počne u 10 sati prema moskovskom vremenu", rekao je čelnik Gazproma Aleksej Miller.

Podsjetimo, jučer su Ukrajina i Rusija potpisale desetogodišnji ugovor o isporuci ruskog plina. Prema ugovoru, Ukrajina će u 2009. godini ruski plin kupovati po 20 posto manjoj cijeni u odnosu na tržišnu cijenu po kojoj ga kupuju ostale europske zemlje, a od 1. siječnja 2010. godine će ga plaćati prema europskoj tarifi.

Gotovo dva tjedna bez plina

Isporuka ruskog plina Ukrajini je zbog neplaćenih računa prekinuta 1. siječnja ove godine. Nakon međusobnog optuživanja i prebacivanja odgovornosti za to tko je kriv što Europi stižu manje količine plina, Rusija je 7. siječnja u potpunosti zatvorila plinovod. Kriza je okončana nakon gotovo dva tjedna.

Jučer je hrvatska Vlada donijela odluku o tome kako se sa mjera redukcije plina petog i šestog stupnja vraća na četvrti stupanj te je tijekom poslijepodnevnih sati počelo ponovno ukapčanje nezaštićenih potrošača (ureda, poslovnih prostora, trgovačkih centara) na sustav. Restrikcije se još odnose samo na industrijske potrošače.

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više