Merkel nakon sastanka s čelnicima stranaka ne želi otkriti je li dogovorena nova koalicija

Foto: Getty

ČELNICA CDU-a i kancelarka Angela Merkel, čelnik CSU-a Horst Seehofer i SPD-a Martin Schulz, koji su sinoć više od dva sata razgovarali s njemačkim predsjednikom Frankom-Walterom Steinmeierom, o sadržaju sastanka nisu željeli govoriti novinarima nego će o tome danas najprije izvijestiti svoje stranke, javlja agencija dpa.

O mogućoj velikoj koaliciji danas će se razgovarati unutar vodstva kršćanskih demokrata (CDU), Kršćansko-socijalne unije (CSU) i socijaldemokrata.

Merkel želi stabilnu koaliciju

Angela Merkel izrazila je u ponedjeljak i službeno želju svoje stranke za početkom pregovora o sastavljanju koalicijske vlade sa Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD) istaknuvši potrebu stvaranja stabilnih uvjeta, što se očekuje od Njemačke.

Njemački predsjednik odigrao je ključnu ulogu u pokušajima da se okonča politička kriza u zemlji koja je uslijedila nakon izbora u rujnu i prekida pregovora o formiranju tročlane koalicije između CDU-a, Zelenih i liberala.

On je prošli tjedan pozvao predsjednike stranaka Merkel, Seehofera i Schulza na zajedničke razgovore, čime su potaknuta medijska nagađanja o tome da Njemačka ipak kreće s pregovorima o nastavku dosadašnje demokršćansko-socijaldemokratske koalicije nakon što su propali pregovori o tzv. Jamajka-koaliciji.  

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Njemačku, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Njemačka.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje

Pročitajte više