Krajnje desni njemački političar završio na sudu, u govoru rekao: "Sve za Njemačku!"

Foto: EPA

Vodeći član krajnje desne stranke Alternative za Njemačku (AfD) pojavio se danas pred sudom zbog optužbi da je koristio zabranjeni slogan paravojnog krila Nacističke stranke. Bjoern Hoecke, čelnik AfD-a u istočnoj saveznoj pokrajini Tiringiji koja održava izbore u rujnu, dio je nacionalističkog krila stranke, koju je nacionalna obavještajna služba označila kao desničarsko-ekstremističku.

Nekoliko desetaka prosvjednika okupilo se pred sudnicom u istočnom gradu Halleu noseći transparente s natpisima: "Bjoern Hoecke je nacist" prije nego što je stigao u sudnicu odjeven u tamno odijelo i bijelu košulju. Tužitelji kažu da je Hoecke završio svoj predizborni govor u istočnom gradu Merseburgu u svibnju 2021. riječima: "Sve za Njemačku!" Radi se o izrazu zabranjenom u Njemačkoj s obzirom na to da ga je kao parolu koristio Jurišni odred (SA) Adolfa Hitlera.

"Nije znao da je taj izraz zabranjen"

Njegovi odvjetnici pak tvrde da nije znao da su te riječi zabranjene, a sam Hoecke, profesor povijesti, prošlog je tjedna na televizijskoj debati rekao da nije bio svjestan porijekla izraza. Također, optužen je za korištenje zabranjenog izraza na stranačkom događaju u prosincu 2023. u Geri.

Bude li osuđen, Hoecke će trebati platiti novčanu kaznu ili možda odslužiti zatvorsku. Suđenje bi trebalo trajati najmanje do sredine svibnja.

AfD, druga najjača stranka prema nacionalnim anketama u kojima stoji iza oporbenog, konzervativnog bloka, suočava se s pomnim nadzorom otkako su se u siječnju pojavila izvješća o tome da su neki visokopozicionirani članovi stranke na sastanku raspravljali o deportaciji ljudi koji nisu njemačkog porijekla.

Pročitajte više