Krajnje je vrijeme da Plenković i Kolinda konačno legaliziraju ustaštvo

Foto: Index/Pixsell/Dusko Jaramaz

BILO bi korektno da Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović konačno kažu kako je ustaštvo u Hrvatskoj legalizirano, a ustaški pozdrav poželjan pa da lakrdija sa "zadomspremnošću" dođe do kraja. I da pučka pravobraniteljica više ne mora podsjećati na hrvatske propise koji su, zapravo, masovna grobnica mrtvih slova na papiru.

Stvar je savršeno jasna

Svakome tko makar površno prati medije i ono što se naziva hrvatskom političkom scenom sasvim je jasno da policija odavno nema volje, želje, a vjerojatno ni mogućnosti pokretati postupak protiv svakog majmuna koji digne desnicu i pozdravom oponaša ustaški ološ.

Zašto? Zato što vlast, očito, nema ambiciju proglasiti ustašluke nepoželjnima, nego ih relativizira ili se ponaša kao da ne postoje pa se njima još bave tek poneki mediji unaprijed svjesni uzaludnosti angažmana. Ovdje bi se dalo nabrojiti desetke primjera, sve do nedavnog kada je splitski gradonačelnik i član vladajuće stranke samoinicijativno stvorio preduvjete za gromku "zadomspremnost" na Rivi, ali čemu nabrajanje nečeg što svi znaju?

Priznajmo da smo stigli do kraja

Konačna legalizacija ustaštva bila bi korisna jer bi prekinula besmislenu podvojenost vlasti između deklarativnih osuda i faktičnog podržavanja. Previše je truda u Hrvatskoj uloženo u relativiziranje ustaških zločina da bismo se pravili kako se ništa nije dogodilo.

Ustaštvo je u Hrvatskoj faktički poželjno, njegovi simboli se nose, njegovi se pozdravi uzvikuju i to je nepobitno. Pritom je tehnički sasvim nebitno jesu li Plenković, Grabar-Kitarović i ostali iz vrha državne vlasti simpatizeri ustaškog pokreta ili samo oportunisti koje nose događaji pa se ne smatraju dovoljno snažnima ni odlučnima obračunavati se sa sve glasnijim pokretom ustašolikih majmuna. Red je jednostavno priznati da se stiglo do kraja, da službenoj Hrvatskoj ustaški pozdrav i simboli više nisu problem.

A onda, jednog dana u dalekoj budućnosti, možda pamet konačno prevlada.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više