koronavirus

Kraljica Elizabeta zbog korone odustala od tradicionalne proslave rođendana

Foto: EPA

BRITANSKA kraljica Elizabeta neće proslaviti svoj 94. rođendan u tradicionalnoj ceremoniji zbog koronavirusa.

Kraljica je već zatražila da ne bude tradicionalnog ispaljivanja iz 21 puške na njezin rođendan smatrajući da to ne bi bilo u redu prema ostatku nacije koja se bori s koronavirusom.

Velika Britanija nije ni blizu vrhunca epidemije, a već je preko 14.000 ljudi umrlo, što je peti najveći broj preminulih od covida-19 na svijetu. 

Ceremonijalno pucanje iz puški tradicionalno se održava na različitim lokacijama u Londonu, a kraljevska obitelj tako obilježava posebne obljetnice, pa tako i svoje rođendane. Kraljica Elizabeta rođendan slavi 21. travnja. Izvori bliski kraljevskoj obitelji navode da kraljica ne želi ništa posebno za ovaj rođendan.

Bit će to prvi put u njezinom 68-godišnjem stolovanju Velikom Britanijom da se nešto takvo zatražilo.

"Ove godine nećemo obilježavati rođendan Njenog Veličanstva na bilo koji poseban način zbog krize koronavirusa", kazao je novinar ITV-a Chris Ship, koji je prvi objavio kraljičin zahtjev.

Velika Britanija je u četvrtom tjednu karantene, sve neesencijalno je zatvoreno, a građanima je naređeno da ostanu kod kuće. Ranije ovoga mjeseca, kraljica Elizabeta se obratila naciji tek peti put u svom stolovanju rekavši da "će bolji dani doći". 

Zasad, javljaju izvori bliski obitelji, nema alternativnih planova za proslavu kraljičina 94. rođendana.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više