Kramarić Đapiću: "Lukavstvo je inteligencija glupana"

DANAS je Gradsko vijeće grada Osijeka održalo tematsku sjednicu vezanu uz sporni spomenik dr. Ante Starčevića, podignut na osječkom Trgu Ante Starčevića. Sjednica nije protekla u nimalo ugodnom tonu - obilježile su je teške optužbe i mnoštvo uvreda.

Iako je oporba održavanje ove tematske sjednice tražila još krajem travnja, ona je održana tek nakon što je spomenik službeno otkriven u srijedu. Oporba i dalje smatra kako je spomenik bespravno postavljen.

Na današnjoj sjednici je raspravu otvorio bivši osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić koji je rekao da su se prilikom svečanosti otkrivanja spomenika “u gradu pojavili mutanti iz cijele Hrvatske i Herceg Bosne”, komentirajući pritom kako "ne mogu držati tirade o srednjoeuropskom gradu, a onda dovesti Matu Bulića da pjeva".

Zatim je poručio sadašnjem gradonačelniku Anti Đapiću da je "lukavstvo inteligencija glupana", misleći pritom na činjenicu da je sjednica sazvana naknadno.

No, tu nije bio kraj uvredama koje je oporba "šakom i kapom" dijelila gradonačelniku. "Neka vaša borovina gori daleko od našeg grada, tamo gdje je uvijek gorjela", rekao je Ivan Vrdoljak iz HNS-a gradonačelniku Đapiću, prisjećajući se time jednog od Bulićevih hitova - "Gori gora, gori borovina".

A da gradonačelnik Đapić ne bi "ostao dužan", odlučio je i on Kramariću udijeliti pokoji "komplimet" te je izjavio da "ne želi tražiti odgovor na uvrede koje mu je izrekao, zato što je to model koji mu je omogućio Glavaš koji je odgovarajući na uvrede uletio u njegovu političku klopku, dajući mu time na značaju".

"Tako ste postali njegov antipod i na njemu živjeli, a ustvari ste beznačajan političar koji nije stvorio ništa ozbiljno, koji više nikada neće biti gradonačelnik, a uskoro ni zastupnik. Možda će mene Osijek pamtiti po tome kako sam se mučio da podignem spomenik Ocu domovine, a vas će pamtiti kao cinkera Branimira Glavaša načelniku Faberu", rekao je gradonačelnik Đapić svom prethodniku Kramariću.

Na sjednici se razvila i polemika o tome nalaze li se Oliver Grigić i Željka Jurković, autori idejnog rješenja obnove Trga Ante Starčevića, u sukobu interesa.

I.M.

Pročitajte više