Kramarić: Pozitivno je da Orešković i dio ministara dolazi iz realnog sektora

Screenshot: N1

U "DNEVNIKU u 22" na N1 gostovao je Želimir Kramarić, podpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne i europske poslove. Kramarić se osvrnuo na jučerašnje najave rezova iz Ministarstva financija te na druge aktualne teme iz područja ekonomije.

Vidite li da će se rezati prema poduzetnicima i da će biti novih nameta?

"Pozitivno je da premijer i neki ministri dolaze iz realnog sektora. Imali smo nekoliko sastanaka s ministrima i razgovori ohrabruju. Ministar financija je najavio da neće biti povećanja nameta i to ohrabruje. Mislim da u ovom dijelu možemo osim kontrole proračuna kojeg će vlada vjerojatno sastaviti iskoristiti dvije velike šanse. Poduzetnici očekuju stvaranje bolje poduzetničke klime koja im olakšava poslovanje. Ono što nas ohrabruje su prve informacije o odmrzavanju novaca i pokretanje novaca iz fondova EU. Primjer takvih zemalja je Poljska".

Bili ste u posjetu Poljskoj. Je li dogovoreno što konkretno osim suradnji Komora?

"Moram istaknuti da je to posjet koji se organizirao uz posjet predsjednice RH i dobra je ta sinergija politike i gospodarstva koju treba ostvariti. Forum je bio jako dobar. Prethodio mu je manji forum u Katowicama. Ovaj je bio jako dobar. Imali smo puno sastanaka, prezentirale su se ključne stvari za tržište. Tvrtke su imale cijeli niz mogućnsti razmjene i ostvarivanja suradnje".

Čulo se kako bi bilo dobro preslikati "poljski model" gospodarstva na Hrvatsku. Je li moguće "preslikavanje" ikakvog modela na Hrvatsku?

"I najbolje modele ne možete kopirati. Ono što možemo jest naučiti jako puno. Samo tvrtke koje imaju konkurentan proizvod mogu doći na ta tržišta, a mi im možemo pomoći otvoriti ta tržišta.

Ono što želimo je otvaranje mogućnosti za odlazak na tržišta poput Italije, Njemačke i tržišta  Višegradske skupine, ali i nova poput Irana, Kina i Južne Koreje. Planiramo i druga tržišta jer imamo pozive iz Latinske Amerike".

Pročitajte više