Kraš prošle godine imao dobit od 6.7 milijuna eura

Foto: EPA

Kraš grupa je u 2023. ostvarila neto dobit od 6,72 milijuna eura, što je za 1,9 milijuna eura ili 39 posto više nego u godini prije, izvijestili su iz Kraša.

Konsolidirani ukupni prihodi ostvareni su u iznosu od 179,89 milijuna eura, što je za 23,75 milijuna eura ili 15,2 posto više nego u 2022. godini. U ukupnim su prihodima tako ostvareni prihodi od prodaje u iznosu od 171,66 milijuna eura, ostali poslovni prihodi iznose 7,4 milijuna eura, a financijski prihodi 833 tisuće eura.

Prihodi od prodaje proizvoda i usluga na domaćem tržištu ostvareni su u iznosu od 94,3 milijuna eura, što je rast za 12,8 posto, dok prihodi od prodaje u inozemstvu iznose 75 milijuna eura i viši su za 13,4 posto.

Porasli i prihodi i rashodi

Na domaćem je tržištu ostvarena veća količinska prodaja u odnosu na prethodnu godinu od 3,9 posto, dok je izvoz u zemlje regije rastao za 5,8 posto.

Ukupni konsolidirani rashodi Kraša lani su, prema godini prije, porasli za 14,2 posto, na 171,47 milijuna eura.

Kroz snažan fokus aktivnosti na optimizaciji internih resursa i racionalizaciji svih segmenata rashoda ostvarena je niža stopa rasta rashoda u odnosu na prihode i veća dobit pa je tako ostvarena EBITDA u visini od 17,98 milijuna eura, što je rast za 3,83 milijuna eura ili 27,1 posto, navode iz Kraša. 

Veća i marža

EBITDA marža iznosi 10 posto i veća je za 0,9 postotnih poena.

"Objavljeni nerevidirani rezultati pokazuju stabilnost poslovanja", kazao je predsjednik Uprave Kraša Allen Halamić napominjući kako su zadovoljni što je u prošloj godini nastavljen rast Kraš Grupe te što su u izazovnim vremenima uspješno pokrenuli investicijski ciklus vrijedan više od 20 milijuna eura.

Riječ je, kako je naveo, o modernizaciji i automatizaciji proizvodnih pogona u pet njihovih tvornica.

Pozitivno poslovanje omogućilo im je, kako je rekao, i podizanje materijalnih prava zaposlenicima pa je prosječna bruto plaća prošle godine rasla 9,6 posto.

Pročitajte više