Kreatorica cjepiva AstraZenece: Sljedeća pandemija mogla bi biti smrtonosnija

Foto: EPA

BUDUĆE pandemije mogle bi biti smrtonosnije od trenutačne covid-krize, upozorila je jedna od znanstvenica koja je sudjelovala u razvoju Oxford-AstraZenecina cjepiva.

Profesorica Sarah Gilbert rekla je da treba uložiti više sredstava u pripravnost na pandemiju kako bi se sačuvao ostvareni napredak. Također je upozorila da bi cjepiva mogla biti manje učinkovita protiv omikron soja i da bi ljudi trebali biti oprezni dok se ne sazna više o tome.

"Ovo neće biti zadnji put da nam virus prijeti"

"Ovo neće biti posljednji put da virus prijeti našim životima. Sljedeći virus mogao bi biti gori. Mogao bi biti zarazniji, smrtonosniji ili oboje. Ne možemo dopustiti da ponovno polazimo kroz sve što smo prošli i da onda otkrijemo kako ogromni gospodarski gubici koje smo pretrpjeli znače da još uvijek nema sredstava za pripravnost na pandemiju. Napredak koji smo napravili i znanje koje smo stekli ne smiju biti izgubljeni", rekla je Gilbert.

Govoreći o omikron soju, rekla je da njegov protein šiljak sadrži mutacije za koje se zna da povećavaju prenosivost virusa: "No, postoje dodatne promjene koje mogu značiti da antitijela izazvana cjepivima ili infekcijom drugim sojevima mogu biti manje učinkovita u prevenciji infekcije omikronom. Dok ne saznamo više, trebali bismo biti oprezni i poduzeti korake da usporimo širenje ove nove varijante".

Međutim, Gilbert je rekla da smanjena zaštita od infekcije i blage bolesti ne mora nužno značiti smanjenu zaštitu od teških bolesti i smrti. Također je pozvala da brzi napredak u isporuci cjepiva i lijekova tijekom pandemije postane norma. Nema razloga da se ne razvije univerzalni lijek protiv gripe kako bi se uklonila ova prijetnja, naglašava Gilbert.

Nova pravila za putnike u UK. Znanstvenik: Promjena pravila zakašnjela

Britanska vlada je u subotu objavila da će se svi putnici koji dolaze u Ujedinjeno Kraljevstvo sada morati podvrgnuti covid-testu prije polaska u pokušaju da se ograniči širenje omikrona. Od utorka ujutro, putnici stariji od 12 godina morat će pokazati dokaz o negativnom PCR testu ili antigenskom testu koji je obavljen najkasnije 48 sati prije polaska. A Nigerija je dodana na crvenu listu zemalja nakon pojave većeg broja slučajeva omikrona.

No, znanstvenik koji je savjetovao britansku vladu rekao je da su promjene pravila putovanja zakašnjela. Profesor Mark Woolhouse rekao je da su nova pravila došla prekasno da bi napravila razliku u odnosu na potencijalni val omikron soja u Velikoj Britaniji.

Profesor: Omikron se prilično brzo širi u Britaniji

Profesor Woolhouse, član vladine Znanstvene skupine za modeliranje pandemijske gripe (Spi-M), rekao je da se omikron prilično brzo širi u Velikoj Britaniji te da bi u nadolazećim tjednima i mjesecima mogao zamijeniti deltu kao dominantnu vrstu u svijetu ako se sadašnji trendovi nastave.

Velika Britanija je u nedjelju zabilježila 86 novih slučajeva omikron soja, čime je ukupan broj porastao na 246. Ukupno su u nedjelju zabilježena 43.992 slučaja i 54 smrtna slučaja unutar 28 dana nakon pozitivnog testa na koronavirus.

Pročitajte više

 

Pročitajte više