Kreće besplatno testiranje na bolesti srca za žene starije od 45 godina

Ilustracija Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

ZAKLADA Hrvatska kuća srca povodom Dana žena organizira besplatno testiranje kojim žene starije od 45 godina mogu otkriti imaju li povećani rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, izvijestili su danas iz Zaklade.

Dio je to projekta "Žene i srce" pokrenutog lani, kojim se želi skrenuti pozornost kako su upravo kardiovaskularne bolesti najčešći uzrok smrti kod žena, od kojih su u 2019. umrle 12.673 žene.

Žene zainteresirane za pregled trebaju ispuniti online obrazac i prijaviti se na besplatno testiranje.

Riječ je o screeningu, jednostavnom testu krvi na visoko osjetljivi Troponin I. Radi se o kardiospecifičnom biomarkeru u krvi koji pomaže u otkrivanju rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti kod asimptomatske populacije.

Također je omogućeno laboratorijsko određivanje kolesterola i šećera u krvi. 

Žene od bolesti srca umiru više od muškaraca

Od ukupno umrlih od kardiovaskularnih bolesti u 2019. čak 47.9 posto su žene te 36.9 posto muškarci. Kod žena se bolesti srca češće javljaju nakon 55. godine života, a iako žene ne doživljavaju srčani udar češće od muškaraca, ipak ih više umire od bolesti srca u odnosu na muškarce.

Kod žena vjerojatnost smrtnog ishoda srčanog udara može biti i dvostruko veća. Poznata je činjenica kako su žene u mlađoj dobi djelomično zaštićene od rizika srčanog udara zahvaljujući spolnim hormonima, a nakon menopauze zaštita nestaje, kažu u Hrvatskoj kući srca.

Napominju da su simptomi srčanog udara kod žena drugačiji i suptilniji jer se rjeđe javlja simptom izrazite boli u prsima.

Češće je prisutan osjećaj pritiska ili blage nelagode u prsima te bolovi u drugim dijelovima tijela kao što je bol u području trbuha, ramena, ruke te pojava mučnine, povraćanja, nedostatka daha, vrtoglavice i slabosti.

Pročitajte više