Kreće obnova Zagrebačke katedrale

Foto: Slaven Branislav Babić/PIXSELL

KARDINAL Josip Bozanić predvodit će danas blagoslov početka radova na obnovi kompleksa Zagrebačke katedrale i nadbiskupskog dvora s početkom u 11:30.

Katedrala je prvotno stradala u potresu 22. ožujka 2020., a dodatnu štetu pretrpjela je u prosincu iste godine, kada je oštećena od petrinjskog potresa.

U razornom zagrebačkom potresu srušen je kameni vrh južnog tornja, a lom se dogodio u visini lanterne na 92 metra. Došlo je i do urušavanja zvonika u visini od 10.3 metra, a na čijem vrhu je bio pričvršćen pozlaćeni križ s gromobranskim šiljkom, ukupne visine 3.2 metra.

Katedrala je značajno oštećena

Dio tornja pao je na krov katedrale koji je također oštetio i probio na više mjesta, a najveći dio kamenih elemenata pao je u dvorište između katedrale i nadbiskupskog dvora. Prava je sreća što se u tom trenutku nitko nije našao u blizini i nije ozlijeđen.

Nakon što je obavljen prvi pregled, stručnjaci su ustanovili kako je uz vrh južnog tornja srušena i balustrada iznad apside, vrhovi baldahini kontrafore, te da je u padu dijelova tornja znatno oštećena druga kontrafora lađe na južnom pročelju.

Katedrala je značajna oštećenja dobila i u unutrašnjosti. Naime, detaljnim pregledima utvrđeno je da je na ulazu ispred sakristije srušen vrh timpanonske kućice s križnom ružom.

Vidljivo je znatno oštećenje vrha piramide krova iznad južnog stubišta koje vodi od katedrale do krova na apsidi, a dio vrha na sjevernom stubištu kod oltara svetog Ladislava ostao je nagnut i nije pao. U samoj katedrali bilo je puno žbuke koja je pala, a ima i komada kamenih rebara. Uočene su i jače pukotine svoda između kamenog rebra i opečenog svoda.

Pročitajte više