Policija objavila upozorenja i savjete vozačima koji kreću na godišnji

Ilustracija: Igor Šoban/PIXSELL

IZ MUP-a poručuju da se i ovog vikenda očekuju gužve, osobito na prometnicama koje vode prema moru, te da će posebnu pozornost posvetiti sigurnosti i protočnosti cestovnog prometa, za što će poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti.

Evo gdje se očekuju najveće gužve

Najveći zastoji i kolone očekuju se na ulazima i izlazima s autocesta. Policija posebno ističe autocestu A1, odnosno naplatne postaje Lučko i Demerje, dionicu od čvora Lučkog do čvora Bosiljevo, zatim Istarski ipsilon i izlaz s autoceste A2 kod Trakošćana.

Također, policija skreće pažnju na opasnosti na zagrebačkoj obilaznici, prilaznim pravcima većim turističkim središtima, važnijim državnim cestama koje vode prema moru, trajektnim pristaništima, graničnim prijelazima i prilaznim pravcima zrakoplovnim lukama.

Na cestama će biti maksimalan broj policijskih službenika

Kako se većina prometnih nesreća događa zbog ljudske pogreške, odnosno sudionika u prometu koji grubo krše osnovne prometne propise, Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu će pozornost posvetiti sigurnosti cestovnog prometa, kao i njegovoj protočnosti te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti. Bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, o čijoj vidljivosti u prometu će se voditi računa.

Posebna pozornost posvetit će se sudionicima koji grubo krše prometne propise zbog kojih se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama. To su prekršaji iz takozvane skupine četiri glavne ubojice u prometu - vožnja pod utjecajem alkohola, kretanje brzinama većima od dopuštenih, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela, ali i prekršaji motociklista.

U cilju postizanja maksimalne protočnosti cestovnog prometa, na mjestima gdje se stvaraju veće prometne gužve, zastoji u prometu ili se promet odvija otežano, uspostavit će se i fizičko upravljanje prometom.

Pročitajte više

 

Pročitajte više