Kremlj: Ako Francuska pošalje trupe u Ukrajinu, neizbježan je izravni sukob s NATO-om

Foto: EPA

Kremlj je reagirao na izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o tome da slanje zapadnih trupa na teren u Ukrajini nije "isključeno" u budućnosti. Macron je na jučerašnjoj konferenciji u Parizu potvrdio kako "u ovoj fazi nema konsenzusa" oko odluke, ali da "ništa ne treba isključiti".

"Sama činjenica da se razgovara o mogućnosti slanja određenih kontingenata u Ukrajinu iz zemalja NATO-a vrlo je važan novi element", kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima kada su ga upitali o Macronovim izjavama.

Kijev zadovoljan Macronovim istupom

Osvrnuo se i na rizik od izravnog sukoba Rusije i NATO-a ako članice NATO-a pošalju svoje trupe da se bore u Ukrajini. "U tom slučaju ne bismo morali govoriti o vjerojatnosti, nego o neizbježnosti (izravnog sukoba)", naveo je Peskov. 

Švedska, Češka i Poljska distancirale su se od Macronovih izjava. Kijev je u međuvremenu pozitivno reagirao na Macronove komentare. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak istaknuo je kako je rasprava o potencijalnoj zapadnoj intervenciji u ratu bila dobra. "Ovo pokazuje apsolutnu svijest o rizicima koje Europi predstavlja militaristička, agresivna Rusija", napomenuo je. 

Pročitajte više