Kremlj: Rat može završiti do kraja dana ako Zelenskij naredi da vojska položi oružje

Ilustracija: EPA

UKRAJINA može prekinuti rat prije kraja dana, a sve što je potrebno da se to dogodi je zapovijed ukrajinskog predsjednika da vojska položi oružje i ispuni uvjete Moskve, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi ruska državna agencija RIA Novosti.

"Ukrajinska strana može sve zaustaviti prije kraja današnjeg dana, potrebna nam je naredba da nacionalističke jedinice polože oružje, naredba ukrajinskoj vojsci da položi oružje, a uvjeti Ruske Federacije moraju biti ispunjeni. Sve može završiti prije kraja dana. Ostalo su misli šefa ukrajinske države", rekao je Peskov komentirajući izjavu Vladimira Zelenskog o planovima da rat završi prije zime.

Peskov: Specijalna operacija ide po planu

Po njemu, nikakav kalendar ni rokovi ne postoje na ruskog strani: "Mi se ravnamo prema izjavama našeg predsjednika".

Peskov je još jednom rekao da se "specijalna vojna operacija odvija prema planu".

Zelenskij: Želim da rat završi prije zime

Podsjetimo, dvoje neimenovanih diplomata Europske unije reklo je jučer za novinske agencije da je Zelenskij poručio čelnicima vodećih industrijskih demokracija skupine G7 da želi da rat završi prije zime.

Zelenskij se obratio čelnicima Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Američkih Država videovezom u ponedjeljak, drugog dana trodnevnog summita G7 na jugu Njemačke.

Zelenskij je jučer u svom obraćanju zatražio protuzračne sustave obrane, više sankcija za Rusiju i sigurnosna jamstva, rekao je europski dužnosnik. Ukrajinski predsjednik je također zatražio pomoć pri izvozu žita iz Ukrajine i pri obnovi zemlje, rekao je europski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više